14 °C

Четирима полицаи ще бъдат наказани за насилие спрямо протестиращи

Четирима полицаи ще бъдат наказани за насилието, упражнено срещу протестиращи на 10 юли, когато бяха бити студентът Евгени Марчев и още няколко човека. МВР съобщи в понеделник, 27 юли, че дисциплинарната проверка по случая е приключила и "комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели".

В съобщението не се посочва какви ще бъдат наказанията на четиримата служители. Новият вътрешен министър Христо Терзийски, който в интервю пред бТВ потвърди за приключилата проверка, обърна внимание на това, че нито Евгени Марчев, нито други потърпевши са пожелали да свидетелстват пред комисията и МВР се е самосезирало от сигнали в медиите и по-специално публикувани видеоклипове.

Проверката е установила, че общо седем протестиращи са потърпевши от полицейско насилие.

"Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишаване на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР", каза Терзийски.

Ще бъдат наложени наказания на полицейските служители, като на един от тях, който е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.

По-рано битият Евгени Марчев разказа как полицаите не само са били протестиращи, но и са се гаврили с тях в ареста.

Запитан за протестите край т.нар. морски сарай на Ахмед Доган в Росенец, вътрешният министър каза, че според него е нямало грешки на полицаите, а дори да е имало, те са били минимални. Разказа още, че симпатизантите на ДПС са заели местата си още през нощта, но не знаел коя от двете страни - ДПС или "Да, България" първи е заявил участие в протеста на Росенец.

"За нас целта беше никой да не пострада, защото там имаше малки деца. Политическите оценки могат да бъдат различни. По отношение на действията на полицейските служители не намирам сериозни грешки. Имаше писано в медиите, че всичко било мирно. Мога да кажа, че в началото имаше доста насъбрана енергия и агресия от едната страна", заяви Терзийски и допълни, че не всичко било толкова мирно. На въпрос дали ще остави на поста директора на ОДМВР – Бургас Радослав Сотиров, той заяви, че не бил стигнал до този въпрос.

Както е известно, в деня на сблъсъците около лятната резиденция на Доган, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Радослав Сотиров, но тогавашният вътрешен министър Младен Маринов отказа да я приеме.

Седмица по-късно, когато протестите в София набраха сила, премиерът отново поиска оставката на Маринов, както и на министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов, тъй като според ГЕРБ те са свързани с ДПС и Делян Пеевски.

И тримата обаче така и не депозираха оставките си до 23 юли, когато Борисов обяви ремонт на правителството.

На въпрос как премиерът Борисов му е предложил да стане вътрешен министър, Терзийски не отговори, но каза, че се колебаел. "Естествено, че имаше претегляне на плюсове и минуси. Но в края на краищата начина на поставяне на въпроса, предопределя и отговора", заяви той пред бТВ.

Терзийски каза, че поддържа контакт с вече бившия министър Младен Маринов: "Ние поддържаме ежедневен контакт, той ми е дал приоритети, като най-важни са полицаите".

На въпрос на водещата защо полицейска патрулка е седяла години наред пред столичното заведение "Осемте джуджета", Терзийски се ангажира да направи проверка. Заведението, което скоростно бе опразнено заради акция протестиращи там, е известно от разследването на Антикорупционния фонд за кражба на частен бизнес със съдействието на прокуратурата.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини