България е на 2-3 място по заболеваемост, обяви Кунчев

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа, след Швеция и Португалия, съобщи пред БНТ главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Има нарастване на случаите при по-млади хора. Работна група в Министерството на здравеопазването работи по това да се намали рискът при посещение на децата в училище, каза Кунчев. Няма все още среднотежка и тежка картина на проявление на COVID-19 при хората в ученическа възраст.

Идеята е да не стане разпространението му масово сред учениците, така че децата, без да имат симптоми, да пренесат заразата вкъщи. Това е опасно и за родителите, и за учителите. Създава се организация, така че да се намали рискът до приемлив, добави той.

В отговор на въпрос дали опасността от зараза на протестите се увеличава той направи уговорката, че щабът не би искал да натоварва с политика ситуацията, но от гледна точка на здравеопазването всяко събиране на много хора на едно място, било то и навън, увеличава риска. "Ако носят маски и спазват дистанция, рискът е по-малък. Но всяко събиране - дали на протест или в дискотеката, или на семейно тържество - риск има, обобщи Ангел Кунчев. Според него има умора от противоепидемичните мерки.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    1 -4
    13:07, 24 юли 2020
    Скрий са ба момче. Ни мой съ показва от саде глупости приказваш. Иди си в Марица и копай 2 недели бостана да ти са проветри главата. Ни си толку важен, колкто са имаш.
Последни новини