Частни 5G мрежи ще изпреварят публичните

Екосистемата, ограничена до набор от компании със скъпи лицензи за дялове от публичния спектър, внезапно ще се разшири.

Разходите за частни и споделени корпоративни 5G мрежи ще надминат тези за обществени клетъчни мрежи от пето поколение след около 15 години. Традиционните оператори ще трябва да променят бизнес-моделите си, ако искат да си подсигурят пазарно присъствие. Водещ фактор за промените ще бъде разгръщането на Индустрия 4.0.

Прогнозата е на ABI Research и обхваща дългосрочното развитие на технологиите при мащабните безжични мрежи, включително и 6G. Балансът между разходите за потребителски и корпоративни инфраструктури, претеглени изцяло спрямо публичните мрежи, ще се промени решително в полза на предприятията през около 2036 г., подчерта Димитрис Мавракис, директор на ABI Research, в презентация. По думите му, „предстои „сеизмично изместване в основната стратегия за продажби и инвестиции за изграждане на мрежи на клетъчния пазар”.

„До 2036 г. това, което се изразходва за корпоративните клетъчни мрежи, ще бъде повече от [това, което отива] за публични мрежи. Случаите на корпоративно използване ще бъдат по-важни от случаите на потребителско използване”, коментира Мавракис.

Интересно е също така, че балансът между инвестициите в традиционния лицензиран спектър за корпоративни клетъчни мрежи и инвестициите в „споделен” спектър ще се насочат към „нетрадиционен достъп” до към 2032 г.

„Пазарът започва с лицензирания спектър, което означава, че операторите най-вероятно ще разгърнат тези корпоративни бизнес-модели”, обясни Мавракис. „Но с течение на времето споделеният и частният спектър ще се увеличават като използване. Това означава, че или мрежовите оператори ще внедряват, използвайки споделен спектър, или ще се появят нови участници на пазара, включително дори компании като Amazon или Microsoft”.

Екосистемата за предоставяне на клетъчни мрежи, ограничена до набор от компании със скъпи лицензи за дялове от публичния спектър на всеки пазар досега, внезапно ще се разшири. Като част от този процес се очакват „дезагрегиране” на мрежовия хардуер и виртуализация на мрежовите функции.

На пазара активни ще са три групи доставчици на технологии, според ABI Research. Първите са „традиционният” набор от доставчици на телеком оборудване (Nokia, Ericsson, Huawei и др.), които сега ще се стараят да продават мрежово оборудване директно на предприятията – навсякъде, където могат.

Следващата категория са „второ ниво” доставчици на т.нар. малки клетки (подобни на Airspan, Ruckus Wireless, Sercomm), повечето от които са били силни в предлагането на граждански широколентови радиокомуникационни системи за корпоративни проекти.

Третата група са куп „open-RAN доставчици” (включително Altiostar, Mavenir, Parallel Wireless), които могат да се справят с корпоративния 5G пазар с по-голяма гъвкавост.

Внимание трябва да се обърне на такива като Edzcom (по-рано Ukkoverkot) във Финландия, Tampnet във Финландия и Citymesh в Белгия, които притежават дялове от вертикалния спектър на родните си пазари и специализирана експертиза в определени индустриални сектори.

„Вертикалното” ноу-хау е ключова част от това, което фирмите ще могат да предложат на индустрията, казва Мавракис. То се комбинира като част от системната интеграция заедно с платформени технологии, предлагани от клетъчни оператори и доставчици на облачни системи. Важни са и софтуерните фирми, които разработват LTE и 5G мрежови функции за различните индустриални сектори.

Така или иначе изводът е един, според ABI Research – корпоративните клетъчни мрежи са голяма нова възможност, но те ще бъдат конкурентна среда, в която сегашните оператори няма да имат запазено място. Ще се появят бързо развиващи се нови фирми и множество доставчици, които ще се конкурират на пазара.

„Болката тук е, че всеки вертикален сектор има различни изисквания. Производството има напълно различни изисквания и модели от здравеопазването. Общият знаменател са мрежите от носещ клас, които клетъчните оператори могат да предоставят – което означава, че има постоянна привлекателност”, коментира ABI Research.

Интересен тук остава въпросът за единоборството между 5G и Wi-Fi. „Защо не Wi-Fi? Защото клетъчните мрежи могат да предоставят допълнителни функции. И ако говорим за критични за бизнеса, критични за предприятието, критични за живота комуникации, тогава клетъчните мрежи могат да осигурят надеждността, която Wi-Fi не може”, казва Мавракис.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини