10 °C

Протестът ескалира в седем възлови блокади в София

В четиринадесетия ден на антиправителствените протести недоволството снощи в София ескалира и седем възлови кръстовища  бяха блокирани от демонстрантите. Стотитици души имаше на всяка от блокадите, довели до спиране на автомобилното движение и на градския транспорт в сряда вечерта.

Огромно множество се беше събрало на Орлов мост. Кръстовището пред Централните хали също бе изпълнено от хора. И пресечката на "Витоша" с бул. "Патриарх Евтимий" беше под блокада, както и булевард, "Дондуков" и улица "Г.С.Раковски". Недоволни от управлението на ГЕРБ имаше и при паметника на Левски, на площад "Македония" се бяха събрали около 500 души, много от тях  насядаха на трамвайните релси. Много хора имаше и на паметника на патриарх Евтимий.

Едва около 23.30 часа започнаха да се разотиват последните демонстранти от Орлов мост, където малко преди това веригата хора пропусна линейка.

Сн. БГНЕС

Протестът се раздели на седем лъча около 21 часа след ката преди това имаше освирквания и възгласи за оставка в триъгълника на властта.

До насилие не се стигна през цялата вечер въпреки бурните емоции на хората.

Полицейски кордон затвори подстъпа към бул. "Дондуков", където автомобилното движение бе спряно още към 19 часа.

Преди това множество каскети и други шапки полетяха срещу Съдебната палата в София, а малко по-късно и рула тоалетна хартия бяха изстреляни срещу сградата на Министерския съвет. Хората заявиха, че управляващите ще имат нужда от тоалетната хартия, за да се изчистят от всички мръсни неща, които са сътворили по време на управлението.

Вече две седмици граждани настояват за оставките на правителството, което им предлага ремонт. Напоследък нарастват исканията за оттегляне и на главния прокурор Иван Гешев, който обаче се оказа в отпуск до 9 август, за да мисли стратегии как да лови престъпници..

"Не гледай тъпо, българино. Стани от дивана и ела при нас, заедно да изгоним мутрите", призоваваха присъстващи на протеста по-рано вечерто. "Неучастието в протеста помага за окончателното превръщане на България в Свинландия", гласеше друг надпис.

"Главният каскет на републиката вече ни се е качил на главите! Елате да му покажем къде му е мястото! Имаме каскети за (из)хвърляне. Донесете си и вие! Доведете и приятели!", призоваха в сряда сутринта от "МлаДа България" и стотици откликнаха и посипаха стълбите на Съдебната палата с каскети часове по-късно.

След това демонстрантите, организирани от младежката организация на "Да, България", се присъединиха към останалите протестиращи в триъгълника на властта. Граждански мегдан пък бе насрочен за малко по-рано в Княжеската градина.

Сн. БГНЕС

Хората заявиха, че Гешев вече е получил достатъчно каскети и може да си ходи.

Главният прокурор обаче е в отпуск до 9 август, което е явна демонстрация, че не смята да обръща внимание на протестите и исканията за оттеглянето му.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви пред събралото се множество, че никога не си е представял, че "този позор ще бъде такава реалност".

Протести за пореден път имаше и в Бургас, Пловдив, Русе, Сливен и други големи градове.

"Аман от едни и същи лица - Пеевски, Доган и другите! Искаме промяна", заявиха демонстранти в Русе, цитирани от БНР.

Не се отказваме. Няма да се уморим. Ще имаме успех до десет дни, смятат протестиращите.

Арман Бабикян, познат като част от Отровното трио и един от организаторите на протестите, коментира пред БТА, че пада енергията на кабинета, а не на протеста.

Оставката на кабинета е необходима, за да могат да се подготвят документите и промените, които при следващото Велико народно събрание да влязат в Конституцията. "Опитвам се да съм реалист, не оптимист и песимист", каза още Бабикян. Той посочи, че задължение на служебния кабинет, независимо дали го е сформирал президентът или остатъкът от парламента, е изборите да бъдат честни.

"След като падне правителството, се надяваме на пълна съдебна реформа…Вече съм 60-годишен и ми писна да работя на две места и да не мога да си отглеждам децата и внуците, както трябва, защото в тази държава от министър-председателя до последния държавен служител всичко краде. Разби се индустрията, затварят се болници…“, заяви протестиращ пред БНР.

По-рано през деня атракция за минувачите в центъра на София стана мъж по бански, проснал се на "плаж" върху хавлия директно пред бившата сграда на Партийния дом, с чекмедже с пари и пистолет.

Сн. БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ви
    Винету
    6 0
    13:18, 23 юли 2020
    Герберастите няма да издържат дълго.
    • Ка
      Карл Май
      0 0
      23:35, 23 юли 2020
      Дай Боже !
Последни новини