РИМ „Стою Шишков“ - Смолян защити пореден проект в Министерството на културата

Проектът „85 години музейно дело в Средните Родопи – „всестранното изучаване на Родопите“ е одобрен по обявената от Министерство на културата целева финансова подкрепа на дейности в областта на музейното дело и изобразителни изкуства, сценични изкуства, регионални културни дейности, прояви в областта на любителското творчество, литературно, книжовно и нематериално културно наследство.
Проектното предложение ще се реализира в периода 10 юли – 31 октомври 2020 г. Разработено е от Валентина Василева, директор на РИМ „Стою Шишков“, и Донка Симеонова, зав. отдел „Работа с публики“.
През 2020 г. се навършват 85 години от началото на музейното дело в Средните Родопи. Цялостната дейност на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян през 2020 г. е подчинена на честване на кръглата годишнина. Разработена е Музейна програма „85 години музейно дело в Средните Родопи“, която подпомага и популяризира музейната дейност. Ключови елементи от нея, които са основни и за проекта, са: Фотодокументална изложба „85 години музейно дело в Средните Родопи – „всестранното изучаване на Родопите“; издаване на Каталог за изложбата; създаване на паметен знак „85 години музейно дело в Средните Родопи“ и тотал-дизайн на честванията.
Изложбата „85 години музейно дело в Средните Родопи – „всестранното изучаване на Родопите“ ще има строго научен характер, но чрез нея по достъпен начин ще достигнат до музейната публика постиженията на музейното дело в Средните Родопи. Планирано е тя да се представи във всички общини на област Смолян и ще стане добър повод за провеждане на научни форуми за културно-историческото наследство – състояние и проблеми на всяка община. В каталог със заглавие „85 години музейно дело в Средните Родопи – „всестранното изучаване на Родопите“ ще се представи по-пространно описание, ще се даде достатъчно пълна представа за смисъла и значението на научните факти, съдържащи се в изложбата, и въобще за значението на музейното дело за обществено-икономическото развитие на Среднородопския регион. Каталогизацията на Изложбата ще допринесе и за изпълнение на регионалните функции на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян занапред.
Успешната реализация на дейностите по Музейната програма „85 години музейно дело в Средните Родопи“ е свързано с нейния тотал-дизайн. Основен елемент в него, освен традиционните рекламни плакати и покани, ще бъде и изработването на паметен знак „85 години музейно дело в Средните Родопи“.
РИМ „Стою Шишков“ – Смолян има правото, възможността и задължението да бъде в основата на тържествата за честване 85 години музейно дело в Средните Родопи, чиито цели са: да се представят постиженията на музейното дело в Средните Родопи за изминалите 85 години; да се утвърдят регионалните функции на РИМ „Стою Шишков“ спрямо музейното дело във всички общини на област Смолян, включително тези, в които няма създадена обществена колекция или музей; да се проведат научни, образователни и културни дейности, с които да се привлекат към честванията най-широк кръг от музейни специалисти и публики; да се насърчи широката публика към преосмисляне на културното наследство като универсална дейност с различни измерения, за да се погледне на него не като на паметник, а като на живо наследство, неразделна част от живота ни, с която ние сме в непрекъснато взаимодействие.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини