Енергийната комисия в ЕП подкрепи включването на природния газ в обхвата на Фонда за справедлив преход

"Инвестициите, свързани с производство, преработка, пренос, съхранение или изгаряне на природен газ, да бъдат включени в обхвата на финансиране от Фонда за справедлив преход - около тази позиция се обединиха депутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) по време на гласуването на доклада "Създаване на Фонд за справедлив преход" с докладчик Йежи Бузек."

Предложението да бъде включен природният газ в обхвата на Фонда получи подкрепа в ресорните комисии - по енергетика и транспорт - благодарение на координираните усилия на българските социалисти в Европейския парламент.
Това съобщи Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Българският евродепутат е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).

"В сряда обаче министрите от 27-те държави членки се обединиха около това Фондът за справедлив преход да не финансира ядрени проекти и проекти за природен газ", коментира още Христов. "Въпреки положените усилия на ниво Европейски парламент, за пореден път виждаме, че когато България не съумява да защити позицията си по време на преговорния процес, резултатът е в ущърб на националния ни интерес", смята българският евродепутат.

Фондът за справедлив преход цели да подпомага страните, които все още разчитат значително на въглища в енергийния си микс. В края на месец май група от осем държави от Балканите и Източна Европа, сред които и България, се обявиха в защита на "ролята на природния газ в целите за климатичен неутралитет в Европа". В съвместен документ те призоваха за "комбинирани решения електричество - газ" в прехода към постигането на нулеви емисии до 2050 г.
Преди да стане ясна окончателната позиция на Европейския парламент, предстои финално гласуване в Комисията по регионално развитие на 6 юли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини