10% от руснаците гласуваха в първия ден от референдума на Путин

Броят на гласувалите в референдума за поправки в Конституцията на Русия е 10,126 млн души, което е почти 10 % от регистрираните избиратели, съобщиха от руската ЦИК по обед. Гласуването с бюлетини започна вчера и ще продължи до 1 юли, а електронното гласуване, в което могат да участват жителите на Москва и Нижегородска област, ще продължава до 30 юни.

Главният редактор на радио “Эхо Москвы” Алексей Венедиктов, който ръководи Обществения щаб за контрол и наблюдение на изборите, съобщи, че повече от 50% от подалите заявление на онлайн гласуване вече са регистрирали вота си.

Опасенията от фалшификация на референдума, особенно в онлайн частта му, са големи. Журналистът от телевизия Дождь Павел Лобков показа, че е възможно да се гласува два пъти. Веднъж електронно и втори път в избирателна секция.

Неправителствената организация “Голос” показа данни, от които може да се заключи, че електронното гласуване се манипулира и не се гарантира анонимността на вота. Опозиционерът Алексей Навални публикува почти всеки ден разкази на работещи в бюджетни структури, които нямат друг избор, освен да гласуват "За" промените на конституцията

Една от поправките дава възможност за още два мандата на Владимир Путин (още 12 години). Смята се, че това е основната причина за промяната на основния закона на Русия. Допитването е за широк кръг промени в управлението, законодателството и дори дефинирането на семейството.
Заради пандемията от коронавирус в инструкциите на руската ЦИК е казано, че ако помещението за изборна секция не отговаря на изискванията за епидемиологична безопасност, то изборната секция може да бъде устроена на открит въздух. Поради това на много места гласуването става на пънове, на пейки, в беседки, в палатки, на детски площадки, на футболни игрища и т.н.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    намръщенЪ
    0 -1
    01:05, 27 юни 2020
    Винаги съм смятал ония от североизток за побъркани. И го доказват с тоя референдум. Направо да си обявят приживе татароподобния президент за светия, да му нарисуват ореол и с "гласуване" РПЦ да го потвърди
Последни новини