Над 500 известни личности: Кризата с COVID-19 е предупреждение, че демокрацията е под риск

Повече от 500 известни личности и организации от целия свят предупредиха в публикувано днес отворено писмо - “A Call to Defend Democracy”, an Open Letter, за"заплахата" от действията на "някои правителства", вредящи на демокрацията, и призоваха за нейната защита на фона на кризата с новия коронавирус, предаде ДПА.

"Дори някои демократично избрани правителства се борят с пандемията, съсредоточавайки в ръцете си извънредни правомощия, които ограничават човешките права и засилват контрола на държавата, пренебрегвайки законовите ограничения, парламентарния контрол или графиците за възстановяване на конституционния ред", се посочва в посланието.

"Не е съвпадение, че настоящата пандемия започна в страна, където свободният поток на информацията е ограничен и правителството наказва онези, предупреждаващи за опасността от вируса - предупреждения, които се възприемат като разпространяване на слухове, увреждащи престижа на държавата", се казва в писмото, като се визира Китай.

"Кризата с Covid-19 е тревожен зов за събуждане, ясно предупреждение, че така желаните от нас свободи са поставени под риск и не трябва да ги приемаме за гарантирани", подчертават обществениците.

Сред подписалите отвореното писмо, съставено по инициатива на Международния институт за демокрация и съдействие за произвеждане на избори (IDEA) в Стокхолм, са 13 нобелови лауреати, включително бившият полски президент Лех Валенса, удостоен с Нобеловата награда за мир през 1983 г., и беларуската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич, получила Нобел за литература през 2015 г.

Сред известните личности, подписали отвореното писмо, са и американският актьор Ричард Гиър, бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившият шведски външен министър Карл Билд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини