За първи път направиха двустранна белодробна трансплантация на пациент с COVID-19 в САЩ

За първи път на млада жена, тежко болна от COVID-19 е направена двустранна белодробна трансплантация, след като коронавирусът разрушил дробовете й, съобщава Live Science.

Пациентката, жена на 20 години, прекарала шест седмици в отделението за интензивно лечение в Северозападната Мемориал Хоспитал  в Чикаго, след като развила тежка форма на COVID-19. Тя била включена на вентилатор и апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO), за да поддържа сърцето и белите ѝ дробове.

Но към началото на юни белите ѝ дробове показали необратими увреждания и тя била поставена в списъка на чакащите за двустранна трансплантация на белите дробове, според изявлението на болницата. Белодробни трансплантации, при които двата бели дроба се заменят със здрави от починали донори, за първи път са извършени през 60-те години на миналия век, но не са широко разпространени до 90-те години, по данни на Медицинското училище в Харвард.

Белодробните трансплантации остават "много рискови" в сравнение с бъбречните или сърдечните трансплантации, според Харвард. За първи път сега трансплантация процедурата е извършена на пациент с COVID-19, заболяването, причинено от SARS-CoV-2.

Преди да получи нов бял дроб обаче, пациентът е трябвало се изчисти от вируса, според изявлението. Белодробните трансплантации обикновено не се правят на хора с активни инфекции, защото пациентите трябва да приемат имуносупресиращи лекарства след операцията.

Дълги дни маладата жена била най-тежкият пациент в ковид отделението и вероятно в цялата болница, разказва д-р Бет Малсин, специалист по белодробни болести и интензивно лечение в болницата. "Толкова много пъти денем и нощем нашият екип трябваше да реагира бързо, за да ѝ помогне да оксигенира и да подкрепи другите си органи, за да сме сигурни, че са достатъчно здрави, за да издържат трансплантация, ако и когато се появи възможност."

Операцията продължила 10 часа, няколко часа по-дълго от нормалното, защото възпалението, причинено от COVID-19, остави дробовете ѝ "напълно смазани" към тъканта около тях, сърцето, гръдната стена и диафрагмата. Това разказва д-р Анкит Бхарат, началникът на гръдната хирургия и хирургически директор на програмата за трансплантация на белите дробове в болницата, пред ​​New York Times. Увреждането на белите ѝ дробове било едно от най-лошите, които някога е виждал.

Жената не е имала сериозни медицински състояния, казва той. Тя обаче е приемала лекарство, потискащо имунната система, за леки заболявания, каза той. Но не е ясно дали това лекарство я е направило по-податлива на вируса.

Сега тя се възстановява добре, каза Бхарат пред NYT. "Будна е, усмихва се, тя говори с FaceTime със семейството си". Но е необходимо още време да се възстанови и все още е на вентилатор, каза той. Сега тя приема лекарства за потискане на имунната система, за да не отхвърли белите дробове, което може да увеличи риска от инфекция, казва Бхарат.

Но пациентката е тествана няколко пъти, за да се установи дали лекарствата не активират коронавируса и тези тестове са отрицателни, според изданието.

"Трансплантацията на белите дробове беше единственият й шанс за оцеляване", казва Бхарат. "Искаме и други центрове за трансплантация да знаят, че макар процедурата за трансплантация при тези пациенти да е доста технически трудна, тя може да бъде извършена безопасно и предлага на терминално болни от COVID-19 пациенти друга възможност за оцеляване."

След трансплантация на белите дробове повече от 85% до 90% от пациентите преживяват една година и могат да бъдат самостоятелни в ежедневието, се казва в съобщението.

"Как здрава жена в 20-те си години стигна до този момент? Има още толкова много, които тепърва ще научаваме за COVID-19", казва д-р Раде Томич, пулмолог и медицински директор на програмата за трансплантация на бели дробове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини