42 дела на малолетни непълнолетни е разгледала Комисията за борба с противообществените прояви

42 възпитателни дела са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай през изминалата 2019 година. Данните са посочени в доклада на Комисията. Децата, с чиито дела се е занимавала са на възраст между 8 и 18 години. Основания за образуването им са преписки и сигнали получени в Комисията от Районната прокуратура и Районното управление на МВР.

Преобладаващи сред противообществените прояви са кражби на пари и вещи, агресивните и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ. Също така има разгледани по едно дело за управление от непълнолетен на моторно превозно средство , грабеж, в съучастие на 3 непълнолетни лица и др.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2019г. са:

През месец октомври 2019г. три 13-годишни малолетни деца, чрез разрушаване на преграда са отнели чужди движими вещи от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор. Те са проникнали в кабинета на директора, откъдето откраднали сумата от 1040, 00 лева служебни средства на училището. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия след няколко часа малолетните извършители са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано през януари 2020 г.

През декември 2019г. в комисията е разгледано възпитателно дело по отношение на четирима малолетни на възрастмежду 9 и 12 години, за извършена от тях през октомври 2019 г. тежка противоправна проява - посегателство срещу личността, нанесли са побой над възрастен човек, а всичко това е било заснето на мобилен телефон. По преценка на състава на комисията, разгледал възпитателното дело и на четиримата извършители е наложена възпитателна мярка „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца”. Деянието, според комисията е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от недостатъчното развитие и ниската възраст на малолетните извършители, което от своя страна поражда неосъзнаване в достатъчна степен на вредоносния характер и опасните последици от извършването на гореописаното противоправното деяние. Комисията също така е счела, че действията на четиримата малолетни, представляват грубо посегателство спрямо физическата неприкосновеност на пострадалото лице. Поведението на малолетните е силно укоримо и противоречащо на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото пълнолетно лице.

Като най - резултатна възпитателна мярка налагана през годините от Комисята се счита и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 42 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол.

През 2019г. няма обжалвани от родители пред Районен съд гр. Първомай решения по възпитателни дела на МКБППМН и няма отменени от съда наложени възпитателни мерки по решения на МКБППМН.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини