19 °C

42 дела на малолетни непълнолетни е разгледала Комисията за борба с противообществените прояви

42 възпитателни дела са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай през изминалата 2019 година. Данните са посочени в доклада на Комисията. Децата, с чиито дела се е занимавала са на възраст между 8 и 18 години. Основания за образуването им са преписки и сигнали получени в Комисията от Районната прокуратура и Районното управление на МВР.

Преобладаващи сред противообществените прояви са кражби на пари и вещи, агресивните и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ. Също така има разгледани по едно дело за управление от непълнолетен на моторно превозно средство , грабеж, в съучастие на 3 непълнолетни лица и др.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2019г. са:

През месец октомври 2019г. три 13-годишни малолетни деца, чрез разрушаване на преграда са отнели чужди движими вещи от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор. Те са проникнали в кабинета на директора, откъдето откраднали сумата от 1040, 00 лева служебни средства на училището. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия след няколко часа малолетните извършители са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано през януари 2020 г.

През декември 2019г. в комисията е разгледано възпитателно дело по отношение на четирима малолетни на възрастмежду 9 и 12 години, за извършена от тях през октомври 2019 г. тежка противоправна проява - посегателство срещу личността, нанесли са побой над възрастен човек, а всичко това е било заснето на мобилен телефон. По преценка на състава на комисията, разгледал възпитателното дело и на четиримата извършители е наложена възпитателна мярка „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца”. Деянието, според комисията е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от недостатъчното развитие и ниската възраст на малолетните извършители, което от своя страна поражда неосъзнаване в достатъчна степен на вредоносния характер и опасните последици от извършването на гореописаното противоправното деяние. Комисията също така е счела, че действията на четиримата малолетни, представляват грубо посегателство спрямо физическата неприкосновеност на пострадалото лице. Поведението на малолетните е силно укоримо и противоречащо на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото пълнолетно лице.

Като най - резултатна възпитателна мярка налагана през годините от Комисята се счита и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 42 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол.

През 2019г. няма обжалвани от родители пред Районен съд гр. Първомай решения по възпитателни дела на МКБППМН и няма отменени от съда наложени възпитателни мерки по решения на МКБППМН.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини