0 °C

42 дела на малолетни непълнолетни е разгледала Комисията за борба с противообществените прояви

42 възпитателни дела са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай през изминалата 2019 година. Данните са посочени в доклада на Комисията. Децата, с чиито дела се е занимавала са на възраст между 8 и 18 години. Основания за образуването им са преписки и сигнали получени в Комисията от Районната прокуратура и Районното управление на МВР.

Преобладаващи сред противообществените прояви са кражби на пари и вещи, агресивните и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ. Също така има разгледани по едно дело за управление от непълнолетен на моторно превозно средство , грабеж, в съучастие на 3 непълнолетни лица и др.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2019г. са:

През месец октомври 2019г. три 13-годишни малолетни деца, чрез разрушаване на преграда са отнели чужди движими вещи от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор. Те са проникнали в кабинета на директора, откъдето откраднали сумата от 1040, 00 лева служебни средства на училището. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия след няколко часа малолетните извършители са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано през януари 2020 г.

През декември 2019г. в комисията е разгледано възпитателно дело по отношение на четирима малолетни на възрастмежду 9 и 12 години, за извършена от тях през октомври 2019 г. тежка противоправна проява - посегателство срещу личността, нанесли са побой над възрастен човек, а всичко това е било заснето на мобилен телефон. По преценка на състава на комисията, разгледал възпитателното дело и на четиримата извършители е наложена възпитателна мярка „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца”. Деянието, според комисията е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от недостатъчното развитие и ниската възраст на малолетните извършители, което от своя страна поражда неосъзнаване в достатъчна степен на вредоносния характер и опасните последици от извършването на гореописаното противоправното деяние. Комисията също така е счела, че действията на четиримата малолетни, представляват грубо посегателство спрямо физическата неприкосновеност на пострадалото лице. Поведението на малолетните е силно укоримо и противоречащо на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото пълнолетно лице.

Като най - резултатна възпитателна мярка налагана през годините от Комисята се счита и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 42 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол.

През 2019г. няма обжалвани от родители пред Районен съд гр. Първомай решения по възпитателни дела на МКБППМН и няма отменени от съда наложени възпитателни мерки по решения на МКБППМН.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини