30 °C

42 дела на малолетни непълнолетни е разгледала Комисията за борба с противообществените прояви

42 възпитателни дела са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай през изминалата 2019 година. Данните са посочени в доклада на Комисията. Децата, с чиито дела се е занимавала са на възраст между 8 и 18 години. Основания за образуването им са преписки и сигнали получени в Комисията от Районната прокуратура и Районното управление на МВР.

Преобладаващи сред противообществените прояви са кражби на пари и вещи, агресивните и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ. Също така има разгледани по едно дело за управление от непълнолетен на моторно превозно средство , грабеж, в съучастие на 3 непълнолетни лица и др.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2019г. са:

През месец октомври 2019г. три 13-годишни малолетни деца, чрез разрушаване на преграда са отнели чужди движими вещи от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор. Те са проникнали в кабинета на директора, откъдето откраднали сумата от 1040, 00 лева служебни средства на училището. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия след няколко часа малолетните извършители са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано през януари 2020 г.

През декември 2019г. в комисията е разгледано възпитателно дело по отношение на четирима малолетни на възрастмежду 9 и 12 години, за извършена от тях през октомври 2019 г. тежка противоправна проява - посегателство срещу личността, нанесли са побой над възрастен човек, а всичко това е било заснето на мобилен телефон. По преценка на състава на комисията, разгледал възпитателното дело и на четиримата извършители е наложена възпитателна мярка „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца”. Деянието, според комисията е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от недостатъчното развитие и ниската възраст на малолетните извършители, което от своя страна поражда неосъзнаване в достатъчна степен на вредоносния характер и опасните последици от извършването на гореописаното противоправното деяние. Комисията също така е счела, че действията на четиримата малолетни, представляват грубо посегателство спрямо физическата неприкосновеност на пострадалото лице. Поведението на малолетните е силно укоримо и противоречащо на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото пълнолетно лице.

Като най - резултатна възпитателна мярка налагана през годините от Комисята се счита и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 42 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол.

През 2019г. няма обжалвани от родители пред Районен съд гр. Първомай решения по възпитателни дела на МКБППМН и няма отменени от съда наложени възпитателни мерки по решения на МКБППМН.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини