29 °C

42 дела на малолетни непълнолетни е разгледала Комисията за борба с противообществените прояви

42 възпитателни дела са разгледани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай през изминалата 2019 година. Данните са посочени в доклада на Комисията. Децата, с чиито дела се е занимавала са на възраст между 8 и 18 години. Основания за образуването им са преписки и сигнали получени в Комисията от Районната прокуратура и Районното управление на МВР.

Преобладаващи сред противообществените прояви са кражби на пари и вещи, агресивните и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ. Също така има разгледани по едно дело за управление от непълнолетен на моторно превозно средство , грабеж, в съучастие на 3 непълнолетни лица и др.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2019г. са:

През месец октомври 2019г. три 13-годишни малолетни деца, чрез разрушаване на преграда са отнели чужди движими вещи от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор. Те са проникнали в кабинета на директора, откъдето откраднали сумата от 1040, 00 лева служебни средства на училището. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия след няколко часа малолетните извършители са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано през януари 2020 г.

През декември 2019г. в комисията е разгледано възпитателно дело по отношение на четирима малолетни на възрастмежду 9 и 12 години, за извършена от тях през октомври 2019 г. тежка противоправна проява - посегателство срещу личността, нанесли са побой над възрастен човек, а всичко това е било заснето на мобилен телефон. По преценка на състава на комисията, разгледал възпитателното дело и на четиримата извършители е наложена възпитателна мярка „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца”. Деянието, според комисията е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от недостатъчното развитие и ниската възраст на малолетните извършители, което от своя страна поражда неосъзнаване в достатъчна степен на вредоносния характер и опасните последици от извършването на гореописаното противоправното деяние. Комисията също така е счела, че действията на четиримата малолетни, представляват грубо посегателство спрямо физическата неприкосновеност на пострадалото лице. Поведението на малолетните е силно укоримо и противоречащо на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото пълнолетно лице.

Като най - резултатна възпитателна мярка налагана през годините от Комисята се счита и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение са фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие. При разгледаните 42 възпитателни дела през годината, комисията е установявала, че има родители, които не полагат достатъчно адекватни и навременни грижи за възпитанието на децата си и има наличие на занижен родителски контрол.

През 2019г. няма обжалвани от родители пред Районен съд гр. Първомай решения по възпитателни дела на МКБППМН и няма отменени от съда наложени възпитателни мерки по решения на МКБППМН.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини