36 °C

Открито огнище на птичи грип в Асеновград

Спешна среща на Общинската епизоотична комисия се състоя в Община Асеновград. Причина за извънредната среща стана откритото огнище на Инфлуенца А ( грип ) по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, намиращ се в землището на града.

Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект.

Община Асеновград е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана. Същото ще се извърши и в помещенията, и с оборудването и транспортните средства, както и на дворовете, улиците и около целия птицевъден обект. 

Собствените на животните ще бъдат обезщетени съгласно чл.141 - 148 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени всички кметове на населени места в общината, за да предприемат съответните мерки. Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици. 

Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат следните населени места : Асеновград и село Боянци, село Моминско. В 10-киломентровата наблюдавана зона влизат : Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избегли, Казаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково. 

В тези две зони е определена търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация да се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките, посочени в заповед № РД11-493/17.02.20 г.

Забранено е огранизирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.

Членовете на Общинската епизоотична комисия са :

Председател : Тамер Бейсимов - заместник-кмет на община Асеновград

Членове : 

Живка Георгиева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество"

Д-р Иван Червенков - управител на "МБАЛ-Асеновград" ЕООД

Росица Райчева - инспектор  в отдел ПЕК при РЗИ - Пловдив

Д-р Влашо Бозев - главен инспектор ОДБХ-Пловдив

Д-р Оля Николова - главен инспектор ОДБХ-Пловдив

Д-р Георги Хаджиламбрев - председател на ЛРД "Сокол" - Асеновград

Гл.инсп. Петър Бабугеров - началник на РУ-Асеновград

Инж. Слави Богутев - директор на ПП ДГС - Асеновград

Гл.инсп. Величко Бришимов - началник РС "ПБЗН" - Асеновград

Дора Младенова - началник на отдел "ЕОС"

Радослав Стамболов - старши инспектор в отдел "ЕОС"

Информация за заповедта за предприемане на необходимите мерки може да намерите тук : 

https://www.asenovgrad.bg/uploads/MyDocuments//1111111.pdf

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини