РЗИ Смолян проверява цех в Доспат, половината му работнички са от Сърница, огнище на ковид-19

Експерти на РЗИ Смолян днес са в Доспат за проверка на място на ситуацията, заради новите случаи на ковид-19 в съседната община Сърница.

В Сърница доказаните случаи на коронавирус вече са 14. Вчера -4 юни, бяха регистрирани 8 положителни проби. До второ нареждане остават затворени детските градини, сградата на общината, читалището, библиотеките, пенсионерският клуб и петъчният пазар .

За да се реши какви ще са мерките за Сърница, е важно и какви ще бъдат резултатите от пробите на жени, които работят в цех за производство на играчки за шоколадови яйца в Доспат. 

В цеха, разположен в промишлената зона на Доспат, част от работещите са от Сърница и пътуват ежедневно 20-те километра от Сърница до общинския център- Доспат, за да отидат на работа. Сред положителните проби от Сърница, не е ясно дали има на жени, работещи в цеха в родопския град, защото населените места са в две съседни области и още се проследява пътят на движение и взетите проби от хората. 

По информация на Радио "Пловдив" на пресконференция в Пазарджик доц.Кунчев е съобщил, че за коронавирус се изследват всички около 200 работници в цеха в Доспат, от които 48 са от Сърница, а останалите са от областите Смолян и Благоевград. Той не е изключил възможността да има нови открити случаи на заболяването.

„Ситуацията се изяснява, цехът в Доспат е дезинфекциран изцяло, взети са проби на всички работещи там-както на тези от Доспат, така и от Сърница, но най-рано утре-6 юни ще има резултати на първите от тях- както на работещи, така и на контактните с тях лица.“, каза за СмолянБГвести областният управител на Смолян Недялко Славов и допълни, че контактите между трите общини Доспат, Сърница и Гоце Делчев, макар от различни области, са много тесни и пътят на инфекцията още не е изяснен.

На този етап няма промяна в противоепидемичните мерки на територията на област Смолян, но ситуацията може да се промени, в зависимост от резултатите от тестовете за ковид-19.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини