16 °C

Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.

Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е българско ноу-хау.

"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.

Той посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията. Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал, подчерта експертът.

Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относто конструкцията. В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения, категоричен бе той.

Според Каратерзиян, ако всичко се е движело законово, е нямало да се стигне дотук. Той обясни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината, поради което хората не са успели да реагират.

Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, бил незаконен.

Той бе категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Каратерзиян изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната. Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен, заключи той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ви
  Видими резултати
  17 0
  10:45, 5 юни 2020
  Мнооого видими. Обаче - кьорав народ
 • 2
  Ли
  Лиско
  24 0
  11:15, 5 юни 2020
  Не зная г-жа Аврамова какъв специалист е, може би адвокат, но подпорно съоръжение със стълби и асансьори вероятно е световна българско изобретение.Министър Аврамова да се замисли има ли качествата да управлява МРРБ, а РДНСК Бургас директно да си заминават, да им се отнемат дипломите и да не се занимават повече със строителство!
  • Пр
   Приятел
   16 0
   11:35, 5 юни 2020
   Доброволно никой не е пуснал кокала
  • Ha
   hask
   0 0
   09:36, 9 юни 2020
   Днес г-н Симеонов (когото до сега уважавах), тази сутрин каза че асансьорите били "за транспортиране на материали". Може би ако е за строителни материали, те трябваше да са монтирани, а може би са за "хранителни материали" на птиците, които ще обитават "клетките". Човек ако уважава себе си, трябва да уважава и себеподобните!
  • Мя
   Мяуу
   0 0
   18:18, 16 юни 2020
   Ти си се сетил кого да уважаваш
 • 3
  Де
  Делян
  22 0
  13:06, 5 юни 2020
  На власт е организираната престъпност, всичко е точно.
  • 11
   11111
   6 0
   14:23, 5 юни 2020
   на Кърджалийска подпорната дали не можем да я рационализираме...и толкова широк път не ни трябва...идеи...забравени наследствени парцели от Отоманско време...все нещо ще се намери..
 • 4
  11
  11111
  17 0
  14:28, 5 юни 2020
  ако нашите бяха в Италия на власт наклонената кула в Пиза отдавна щеше да е подпряна с 5 звезден хотел...проблеми всякакви решаваме-Г.Е.Р.Б.
 • 5
  33
  333
  11 0
  15:03, 5 юни 2020
  С диплом на строителен инженер и 40 годишен стаж по обекти със всякакво предназначение,за пръв път виждам подобно брегоукрепително съоръжение.Явно вярна е приказката,че човек се учи цял живот.
 • 6
  Ne
  nelicha - нелича
  10 0
  19:20, 5 юни 2020
  Доколкото знам там е гнездила птицата пчелояд . Не трябва ли естествения хабитат на тази птица да бъде защитена зона . Това тя го е правила от хиляди години . Сигорен признак че това не е свлачище .
 • 7
  11
  11111
  5 0
  22:17, 5 юни 2020
  "В края на април бяха в Общинския съвет бяха вкарани три докладни записки. Общинският съвет гласува по предложение на кмета Димитър Николов пътят към собственост на Ахмед Доган да премине в частни ръце."

  Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия Евроком общинският съветник от Бургас Константин Бачийски.

  Решението не е било прието, кметът Николов обикалял съветник по съветник да гласуват за преминаването на участъка в частна собственост.

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини