Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.

Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е българско ноу-хау.

"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.

Той посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията. Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал, подчерта експертът.

Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относто конструкцията. В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения, категоричен бе той.

Според Каратерзиян, ако всичко се е движело законово, е нямало да се стигне дотук. Той обясни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината, поради което хората не са успели да реагират.

Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, бил незаконен.

Той бе категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Каратерзиян изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната. Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен, заключи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ви
    Видими резултати
    17 0
    10:45, 5 юни 2020
    Мнооого видими. Обаче - кьорав народ
  • 2
    Ли
    Лиско
    24 0
    11:15, 5 юни 2020
    Не зная г-жа Аврамова какъв специалист е, може би адвокат, но подпорно съоръжение със стълби и асансьори вероятно е световна българско изобретение.Министър Аврамова да се замисли има ли качествата да управлява МРРБ, а РДНСК Бургас директно да си заминават, да им се отнемат дипломите и да не се занимават повече със строителство!
    • Пр
      Приятел
      16 0
      11:35, 5 юни 2020
      Доброволно никой не е пуснал кокала
    • Ha
      hask
      0 0
      09:36, 9 юни 2020
      Днес г-н Симеонов (когото до сега уважавах), тази сутрин каза че асансьорите били "за транспортиране на материали". Може би ако е за строителни материали, те трябваше да са монтирани, а може би са за "хранителни материали" на птиците, които ще обитават "клетките". Човек ако уважава себе си, трябва да уважава и себеподобните!
    • Мя
      Мяуу
      0 0
      18:18, 16 юни 2020
      Ти си се сетил кого да уважаваш
  • 3
    Де
    Делян
    22 0
    13:06, 5 юни 2020
    На власт е организираната престъпност, всичко е точно.
    • 11
      11111
      6 0
      14:23, 5 юни 2020
      на Кърджалийска подпорната дали не можем да я рационализираме...и толкова широк път не ни трябва...идеи...забравени наследствени парцели от Отоманско време...все нещо ще се намери..
  • 4
    11
    11111
    17 0
    14:28, 5 юни 2020
    ако нашите бяха в Италия на власт наклонената кула в Пиза отдавна щеше да е подпряна с 5 звезден хотел...проблеми всякакви решаваме-Г.Е.Р.Б.
  • 5
    33
    333
    11 0
    15:03, 5 юни 2020
    С диплом на строителен инженер и 40 годишен стаж по обекти със всякакво предназначение,за пръв път виждам подобно брегоукрепително съоръжение.Явно вярна е приказката,че човек се учи цял живот.
  • 6
    Ne
    nelicha - нелича
    10 0
    19:20, 5 юни 2020
    Доколкото знам там е гнездила птицата пчелояд . Не трябва ли естествения хабитат на тази птица да бъде защитена зона . Това тя го е правила от хиляди години . Сигорен признак че това не е свлачище .
  • 7
    11
    11111
    5 0
    22:17, 5 юни 2020
    "В края на април бяха в Общинския съвет бяха вкарани три докладни записки. Общинският съвет гласува по предложение на кмета Димитър Николов пътят към собственост на Ахмед Доган да премине в частни ръце."

    Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия Евроком общинският съветник от Бургас Константин Бачийски.

    Решението не е било прието, кметът Николов обикалял съветник по съветник да гласуват за преминаването на участъка в частна собственост.
Последни новини