Токсични ли са слъцезащитните продукти?

Две проучвания, публикувани от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2019 г., са открили определени активни съставки, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, но се абсорбират в кръвообращението - дори и след еднократна употреба. Това означава, че могат да останат в организма за продължителен период от време.


Но абсорбцията „не е равна на риск“, се подчертава в позицията си FDA, и откритията не означават, че някоя от тестваните съставки в слънцезащитни кремове, се счита за опасна за здравето. След двете проучвания от 2019 г., агенцията поиска от индустрията да предостави повече информация за 12 съставки от слънцезащитни кремове, преди те да бъдат „признати за безопасни и ефективни“.


И все пак FDA продължава да препоръчва на всички американци да използват слънцезащитни продукти, за да предотвратят риска от развитие на рак на кожата. Ето защо днес, потребителите са объркани. От една страна специалистите ги насърчават да използват слънцезащитни продукти, а от друга учените говорят за токсични вещества в съставките им.


Какво се случва?
В 14-тото годишно ръководство на EWG за слънцезащитни продукти, публикувано през май, работна група оцени повече от 1300 продукта и установи, че само 25% отговарят на стандарта си за осигуряване на широкоспектърна защита - защита срещу UV-A и UV-B лъчи, като същевременно избягват съставки, които могат потенциално влияят на здравето. EWG (Environmental Working Group) е Американска неправителствена организация даваща възможност на потребителите да живеят по-здравословен живот и в поздравословна околна среда чрез информирано насочване на вниманието към остатъчните вещества от различни замърсители в хранителните продукти, които купуват и консумират.


Финалният списък EWG съдържа 180 продукта, оценени като „най-добрите“ за всеки тип кожа и наличност на продуктите в района, в който живеят. Като цяло работната група препоръчва слънцезащитни кремове на минерална основа с цинков оксид и титаниев диоксид. Това са единствените две активни съставки, които FDA миналата година предложи да обяви за „общопризнати като безопасни и ефективни“ за използване в слънцезащитни продукти.


Минералните препарати остават по повърхността на кожата и отклоняват слънчевите лъчи, докато химическите слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата.


Съставките, широко използвани в химическите продукти, като оксибензон и авобензон, са сред тези, за които FDA иска повече данни за безопасност. EWG е била особено загрижена за оксибензона, който нарича „потенциален разрушаващ хормоните химикал“. Това бе и една от шестте съставки, за които се доказа, че се абсорбират в кръвния поток, според проучванията на FDA.


Твърденията, че слънцезащитните съставки са токсични или са опасни за човешкото здраве, не са доказани, отбеляза Американската академия по дерматология. Експертите им, които са разгледали проучванията, стигат до извода, че потенциалният риск от неизползване на слънцезащитни кремове, далеч надвишава рисковете от прилагането им.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини