29 °C

Гранични полицаи си искали подкупи, препирали ги през сервитьорка

Полицейски служители от "Гранична полиция" искали подкуп от 4 000 лв. от двама цивилни граждани, за да им помогнат да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях.

Служителите на реда бяха задържани в петък.

Те били много гъвкави в действията си и се стремели да доверят близки отношения с хората, като създадат илюзията у тях, че им помагат и са поставени на ръба на закона. Полицаите дори злоупотребявали с имена на магистрати с версията, че те им казали да искат парите.

Toва стана ясно от брифинг на ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Илиев.

Прокурор Илиев обясни, че парите били предадени на 2 транша, като интересното е, че първоначално те са били насочени към жена, която е близка до един от полицейските служители. Тя работила в заведения в София, като нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител. Използвани са специални разузнавателни следствия по случая, както и процесуално-следствени действия.

Стефан Банков, старши комисар директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, коментира, че волята на МВР е да изкорени най-много корупционни практики и да върне доверието на всички граждани в полицейските служители.

"Полицейските служители са служители на олицетворение на законност и ред", подчерта той и допълни, че лично министърът на вътрешните работи контролирал операцията.

Операцията е по изцяло информация на дирекция "Вътрешна сигурност" и касае, че двамата полицейски служители искали многократно подкуп от двете лица, като единият от тях е бил наблюдаван от полицията продължително време.

Полицейските служители многократно принуждавали хората да осигурят парите, като не се интересували дали разполагат с парите или не. Двамата служители действали в сговор на поискване и на приемане на парите, каза Банков.

В последния момент служителите на "Гранична полиция" се полакомили и предпочели те да вземат парите, но многократно обяснявали на свидетелите, че парите трябвало да минат през жената, която работила в ресторанта. Сумите, които са искали полицейските служители, са по 4 000 лева, но се съгласили на 2 транша по 1 000 лева от едното лице.

Двамата полицаи са дългогодишни служители на МВР, като единият от тях се занимава с разследване от над 10 години и при него е имало множество сигнали, че злоупотребява със служебното си положение.

Другият е от две години в системата на МВР в областта на разследването. Той подпомагал колегата си с действия, мимики, жестове и пряка реч. "Двамата имат достатъчно опит в разследването, което постави МВР пред голямо предизвикателство, но професионализмът на колегите беше на високо ниво и достигнахме до крайната цел", уточни Банков.

Полицейските служители от Гранична полиция били освободени с по-лека мярка за неотклонение "подписка". Двамата имали чисто служебни контакти с наблюдаващи прокурори от област София, но участие на магистрат в престъпната дейност няма, увери заместник-ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Тези, които са дали подкупа, пък са разследвани за незаконен трафик на мигранти. Прокуратурата съветва всеки, който е обект на изнудване, да се обръща към органите на МВР.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

 • 1
  11
  11
  3 -1
  14:32, 1 юни 2020
  Това са хората на герб . Друг не може да си го позволи .
 • 2
  69
  69
  2 0
  14:35, 1 юни 2020
  Хората нямат пари за хляб , а те пачки правят .

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини