13 °C

Всичко е законно - прокуратурата приключи "Апартаментгейт" за Цветанов

Прокуратурата няма да разследва бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов заради имотите, които е купил от "Артекс", а причината е, че не са открили данни за корупционни и други престъпления от страна на Цветанов.

Това се вижда от постановление на специализираната прокуратура, с което се прави отказ да се образува досъдебно производство и се прекратява проверката по случая. Така повече от година след скандала, станал известен като "Апартаментгейт", равносметката е - никакви обвинения и нарушения от страна на Цветан Цветанов и раздяла с политическата му кариера с ГЕРБ.

Постановлението на прокуратурата е издадено още на 17 февруари, но за него съобщи едва днес сдружение БОЕЦ, по чийто сигнал започна проверката на имотите на Цветанов. Постановлението е подписано от прокурор Валентина Маджарова.

От БОЕЦ припомнят, че в сигнала си до прокуратурата и КПКОНПИ са алармирали за "съмнения за извършени престъпления - корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления, извършени от Цветан Цветанов - депутат в 44-ото Народно събрание на Република България, и Мирянови - собственици фирма "Артекс Инженеринг 2000-5", както и други неустановени лица".

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже, защото не е извършил нищо нередно. Това предизвика острата реакция на премиера Бойко Борисов, който заяви, че "може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

В преписката специализираната прокуратура посочва като установена цялата версия, която Цветанов изнесе публично за начина, по който е придобил имота.

Според документите, публикувани в разгара на скандала, данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на "Артекс" се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро.

Тогава Цветанов обясни сделката с това, че заменените жилища са в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания и твърди, че трябва да се изчислява само това, което е платил за около 50 кв.м разлика в общите площи на имотите. На практика с постановлението за прекратяване на проверката специализираната прокуратура потвърждава тезата му. С едно изречение прокуратурата посочва, че Цветанов и Мирянови се познавали от 2017 г. и отношенията им били изцяло делови.

Цветан Цветанов не отговаря на мобилния си телефон, а от ГЕРБ отказаха да коментират.

Как започна скандалът с новите имоти на властта
Имотният скандал започна на 19 март м.г. след публикация за сделка на Цветан Цветанов в "Свободна Европа" за новия му апартамент в луксозната кооперация "Летера", известна като "Къщата на буквите", на ул. "Латинка" в столичния кв. "Изток". В публикациите се твърдеше, че за да придобие имота, той прехвърля на строителя "Артекс" две други свои жилища (общо 190 кв. метра), две паркоместа и доплаща 100 000 лева.

Два месеца след началото на скандала Цветанов си тръгна от всички постове, които заемаше в ГЕРБ и в парламента, а наскоро обяви в телевизионно интервю, че знае кой стои зад скандала с покупката на жилища на по-ниски от пазарните цени.

На 22 март Върховната касационна прокуратура възложи на антикорупционната комисия да започне проверка на сделката за апартамента Цветан Цветанов. Ревизията на неговите имоти бе по сигнал на гражданско сдружение "Боец".

На 19 юни 2019 г. комисията е приключила 11 производства, които бяха образувани след скандала. По 7 от тях комисията не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени. Така казусът с имотите е приключен за КПКОНПИ.

На сайта на комисията бяха публикувани няколко решения, според които при покупката на имотите си не са направили нарушения бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия по медийни публикации отпреди няколко месеца заради имоти, за които се твърдеше, че са купени на по-ниски цени от пазарните.

Антикорупционната комисия не намери данни за конфликт на интереси
Според заключението на антикорупционната комисия, щом няма участие в "Артекс", Цветанов не е в конфликт на интереси.

Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е дал обяснения пред комисията по повод проверката на имота му, става известно от публикуваните решения. От обясненията му "е видно, че е узнал за обявения за продажба процесен апартамент от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили условията по сделката".

Цветан Цветанов не е свързан със собствениците на "Артекс", защото няма участие във фирмата, посочват от комисия "Антикорупция" и така стигат до извода, че няма и конфликт на интереси.

Освен това никой от фирмата строител не е бил служебно подчинен на Цветанов и заради това се приема, че той не би могъл да им окаже влияние.

"По отношение на съмненията за евентуално влияние върху други органи и лица комисията приема, че за оказване на влияние е необходимо наличието на отношения на субординация и йерархическа подчиненост между този, който оказва влияние, и този, върху когото се оказва влиянието, което в конкретния случай не е налице", се казва в решението на антикорупционната комисия за Цветанов.

Отделно прокуратурата също започна проверки по публикациите за имотите, купени на по-ниски от пазарните цени. До момента не са оповестени никакви резултати от тях.

Имотният скандал беше определен от премиера Борисов като тежък удар върху ГЕРБ. За да минимализира щетите, министрите, замесени в скандала бързо напуснаха постовете си, а напускането на Цветанов като депутат трябваше да се разчете като безкомпромисно действие и спрямо най-близкото му партийно обкръжение.

Разкритията обаче продължиха и малко по-късно Борисов разпореди да спре строежът на сградата "Златен век" на фирма "Артекс", което доведе до серия от дела и съдебни процедури.

През април миналата година президентът Румен Радев свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради имотните сделки, или по темата с корупцията. На съвета нямаше представител на КПКОНПИ. Срещата при президента завърши без резултат и без подписана декларация, която бе подготвена от администрацията на Румен Радев.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (6)

  • 1
    11
    11111
    9 -1
    14:40, 28 май 2020
    да е имало съмнение...
  • 2
    12
    123
    10 -2
    16:03, 28 май 2020
    Ех тоя с глава на пъпеш ще излезе голям далаверажия.Но господ си знае работата дано да е по бързо и да тегли много.
  • 3
    Ма
    Манчо
    11 -1
    21:10, 28 май 2020
    Коментара ми е:Как не ги е срам!!!!@
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      5 0
      08:58, 30 май 2020
      Отговорът ми е:Колкото проститутката изпитва срам от това което работи,толкова и те изпитват срам.Точно толкова се срамува и ц и г а н и н а като краде. Особено пък Цв.Цв. познат още и като Цецо 6-те апартамента. Грешка!! Вече са 7 .....за сега.
  • 4
    Ге
    Георги Дренчев
    12 0
    10:46, 29 май 2020
    Огромно впечатление прави темпото, когато имаме „наши“ хора за оневиняване – 14 месеца разтакаване и накрая нищо, и светкавичната скорост на предявяване на много на брой и нелепи обвинения от Прокуратурата и НАП за нищожно кратко време – буквално за дни се съшиват някакви безумия.
    Крайно време е да се осъзнае, че репресивните органи на държавата не действат в интерес на гражданите , а на няколко самозабривили се властници – хунта.
    Хунта, която Запада подкрепя, заради все по- неадекватната опозиция.
  • 5
    Ба
    Баба Пена
    5 0
    14:41, 30 май 2020
    Каскета: „ЦЦ е чист и не е съмнителен. Доказано. Ако обаче свари ракия нелегално или открадне 2-3 кокошки ще го попилея!“ Мерси.
Последни новини