25 °C

Как НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!)

Всеки път, когато таблоидите и социалните медии драматично се заблуждават с научна новина, желанието да изключите интернет и да го включите отново е изключително силно.

Ако сте чували неотдавнашното твърдение, че НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!), радваме се, че сега сте кликнали върху тази статия. Този път сте свързани към реалността.

"Изглежда, че за тази научна история на таблоидите, някои спекулативни теоретични физики, които може би са имали далечни корени в правдоподобността, са били засилени заради сензацията", казва пред ScienceAlert експеименталният физикът по частиците Питър Горхам от Университетa на Хаваи  в Маноа.

Ефектната глупост "открита паралелна вселена" започна достатъчно невинно.

Уважаемото списание "New Scientist" публикува статия на 8 април, в кято се обсъждат някои аномални резултати при експериментите за откриване на неутрино в Антарктида, и какво биха могли да означават това за спекулативен космологичен модел, който показва, че има вселена от антиматерия появила се вследствие Големия взрив.

Тогава някои онлайн издания, хм, "взеха" този доклад, цялото нещо се разду и туй-то.

И така, какво всъщност се случва с тези аномални открития в Антарктида? Преди съобщавахме, че експериментът на Антарктическата импулсна транзитна антена (ANITA) - голям балон с хелий, който издига на височина масив радио антени, частично финансиран от НАСА, изглежда е регистрирал няколко случаи на високоенергийни неутрино, идващи през Земята.

Ето защо това е супер странно. Неутрино са тези "призрачни" елементарни частици, които преминават през всичко, едва взаимодействайки с нормалната материя, което ги прави изключително трудни за откриване. Но когато са произведени от мощно експлодиращи обекти във Вселената, неутрино може да получат такива свръхвисоки енергии и стават по-склонни да взаимодействат с нормалните неща.

ANITA, летящ високо над ледения континент, е проектиран да открива сигнали от потоци вторични частици, които се образуват, когато като високоенергийни неутрино се разбиват в леда. Такива неутрино се предполага, че идват от дълбините на Космоса, не от Земята.

Физиците внимателно работят, за да разберат дали тези резултати могат да бъдат обяснени с нашите съвременни физични модели, или имат нещо общо със самата експериментална апаратура или дали се случва нещо наистина диво.

Както Горхам, който е главен изследовател на ANITA, каза пред ScienceAlert, "ние срещнахме малък брой аномалии в нашите данни и след като изчерпаме всички възможни обяснения в рамките на Стандартния модел на физиката, само тогава е време да се помисли за други идеи, които са отвъд тези граници, и ние наистина все още не сме там, със сигурност не сме в точката, в която са необходими паралелни вселени!"

Да. Не може да се каже по-ясно.

Една спекулативна разработка свързва идеята за "симетрична вселена“ с аномалните открития на ANITA. За съжаление заради начина, по който беше контекстуализирана в първоначалната статия (за платени стени), тя беше напълно загубена сред многото и многото повторения "НАСА откри паралелна вселена", които се появиха през последните няколко дни.

"В този случай един или повече журналисти очевидно излизат със статия, която не е проверена и по причини, които не са ясни, ни приписват изследвания и документи, които никога не сме писали, и теории, като тези, включващи паралелни вселени, каквито нито ние, нито нашите сътрудници сме предположили или обсъдили в нито една публикация, преди тези резултати да бъдат приписани на нашия експеримент", казва Горхам.

"Това е една от причините, поради които научният напредък се осъществява чрез по-премерен процес, чрез партньорска проверка и проверка от други изследователи"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини