26 °C

Човешката дейност може да унищожи 50 милиарда години еволюция

Изображение 1 от 4

  Човешката дейност унищожава над 50-милиардна еволюционна история, като Карибите и части от Югоизточна Азия са най-засегнати, твърдят изследователи.

  Изследването на Лондонското зоологическо дружество и Imperial College картографирало еволюционната история на сухоземните гръбначни, включително птиците и бозайниците.

  Все по-нарастващия отпечатък на хората върху планетата е довел до унищожаването на милиони видове и тяхното еволюционно наследство.

  Колективната загуба на еволюционна история от милиони различни видове се равнява на 50 милиарда години – близо 4 пъти повече от възрастта на вселената.

  Лондонското зоологическо дружество твърди, че множество райони, отличаващи се с най-богата и уникална еволюционна история, са изправени пред безпрецедентен натиск.

  Те включват Карибите, Западните Гхати в Индия, големи части от Югоизточна Азия.

  Учените изследвали как райони с голяма концентрация на еволюционно отличителни и застрашени видове са повлияни от все по-нарастващия човешки отпечатък.

  Изследователите предупреждават, че сме изправени пред невъобразими загуби, ако не се опитаме да спасим глобалното биоразнообразие.

  Само влечугите ще изгубят поне 13 милиарда уникална еволюционна история, приблизително същия брой години от създаването на вселената.

  Анализирайки данни за риска от изчезване на около 25 000 вида, учените пресметнали и продължителността на еволюционната история – клони от дървото на живота – в момента застрашени от изчезване.

  Открили, че са застрашени поне 50 милиарда години еволюционно наследство, наред с голям брой видове.

  Най-големите загуби на еволюционна история ще бъдат обусловени от изчезването на цели групи тясно свързани видове, споделящи дълги разклонения от дървото на живота.

  В това число влизат люспеници и тапири.

  Ще изгубим и еволюционно отличителни видове, които се намират сами в края на изключително дълги разклонения от дървото на живота.

  Към тези значими и застрашени видове спадат крокодиловия гущер, китоглавата чапла, обитаваща влажните зони в Африка, и емблематичните ай-ай – нощни лемури с големи жълти очи и дълги пръсти.

  Новопроведеното изследване набелязва приоритенти видове за опазване, на база еволюционната им уникалност и силния натиск върху хабитатите им.

  От безкраки гущери и миниатюрни слепи змии до розови каецилиани – не знаем почти нищо за тези пленителни създания, много от които бавно вървят към изчезване, казват учените.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
  03 юли 2020
  Последни новини