Здравният министър отговаря на депутатка: Няма научни данни за вредно въздействие на 5G

Няма научни данни за вредно въздействие на 5G технологиите върху здравето и околната среда. Това гласи отговорът на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутатката Елена Пешева от партия Воля "Относно съмнения за отрицателно биологично въздействие на 5G технологията върху човешкото здраве".

В актуалния си въпрос Пешева пише, че тази технология ще "изложи на постоянно облъчване цялото население, включително и децата", затова според нея трябва да се направят повече изследвания за "потенциалните отрицателни биологични ефекти". Народният представител пита предвижда ли се създаването на комисия от "безпристрастни учени и специалисти по електромагнитни полета" и как ще се извърши оценката за въздействието.

В отговора си министър Ананиев съобщава, че с негова заповед е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целия спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията, където има рубрика "5 G Факти и митове", уточнява той.

„По данни на Световната здравна организация (СЗО) за оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“, съобщава здравният министър Кирил Ананиев в писмения си отговор от парламентарния контрол.

Заключенията са направени въз основа на изследвания върху целия радиочестотен спектър, а някои се отнасят до честотите, които трябва да се използват от 5G. До момента много от тях са завършени и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето, уточнява Ананиев.

От здравното министерство припомнят още, че страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията, за да спазят всички изисквания.

В България все още няма действащи 5G мрежи, информира министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.

Към момента все още няма изградени и пуснати в експлоатация базови станции от пето поколение.

5G e най-новото поколение мобилни мрежи, чието внедряване някои страни започнаха през 2019 г. Очаква се те да позволят използването на широк спектър от нови приложения – телемедицина, автономен транспорт, „интернет на нещата“ и други.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Ин
    Инженер
    8 -7
    11:37, 20 май 2020
    Боклук е Ананиев! Лъже и окото му не мига! Ще си вземе комисионата от мобилните оператори и ще говори глупости. Разбира се, че са вредни 5 G мрежите. След като се въведе тази технология хората ще боледуват много. Подложени на постоянно електромагнитно облъчване ще отслаби имунната система, ще развиват рак и други заболявания.
    Тровят ни с ГМО храни, а сега ще ни разболяват с 5G! Целта е да се намалява световното население.
    • 12
      1235
      1 -2
      13:27, 20 май 2020
      ами наближаваме 8 милиарда!
    • Ха
      Хаха
      4 0
      13:32, 20 май 2020
      Тия 8 милиарда можеш да ги побереш на територията на Австралия като за всели човек ще има горв долу по 1 декар място... До тук с пренаселването..
    • Ай
      ай стига бе
      0 0
      12:28, 23 май 2020
      " широк спектър от нови приложения " Пълни мъде. Ще се гледа чалга от тубата и порно. Имаме ли заводи и фабрики където може да се ползва това. Лошото е ,че ще се облъчват кратуните
  • 2
    Хи
    Химена
    4 -2
    13:28, 20 май 2020
    Той и за Wifi така казаха , супер вредно ! И е така , сега само 10 годишни мазни деца стоят и играят на игрички . Пишките им още меки си стоят , не знаят че имат.
  • 3
    Хм
    Хм
    1 -1
    13:43, 20 май 2020
    До госпожа Теодора Кирякова,питаща за арабските числа. Вие госпожа с какви числа боравите в живота си към днешна дата?! Римски? Не се излагайте,моля ви, проучете въпроса си преди изобщо да го зададете ,за да не се излагате излишно.Цитирам: "Арабски цифри е традиционното название на десетте знака 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9, които се използват за записване на числа в позиционна десетична бройна система." Приятен ден.
    • Те
      Теодора Кирякова
      3 -2
      15:14, 20 май 2020
      Това, безименнико, се нарича ирония. За мен да занимаваш министър на здравеопазването с вредата на 5G мрежата е равносилно с това да питаш министъра на образованието за изучаването на арабските цифри. И подчертавам цифри! Защото знаците, с които изписваме числата се наричат цифри. Ние използваме арабски или римски цифри, за да запишем числата. Числата не са арабски. Иначе съм математик по образование - само за сведение.
  • 4
    11
    11111
    3 -2
    14:54, 20 май 2020
    жената може да работи още на чертички...всичко в природата работи с вибрации или честота ...насищането с голямо количество антени с висока мощност и плътност нарушава нормалния фон ...един вид невидимо замърсяване ...интересното е че разни учени показват кои домашни ел.уреди повишават радиационния фон в дома и са опасни а за 5-цата не знаят...добре дошли в микровълновата фурна-свят...
  • 5
    Ма
    Мария
    1 -3
    15:07, 20 май 2020
    Вредните последици включват:
    Повишен риск от рак;Клетъчен стрес;Увеличаване на вредните свободни радикали;Генетични увреждания;Структурни и функционални промени в репродуктивната система;Дефицити в паметта и при учебния процес;Неврологични разстройства и отрицателни въздействия върху общото благосъстояние на хората;Вредите се разпространяват отвъд човешката раса, тъй като се увеличават доказателствата за вредните ефекти както върхурастенията, така и върхуживотните.
    • Мл
      Младок
      1 -1
      15:45, 20 май 2020
      Миюо,вземи хвани някакъв уЙ и спри да пишеш тъпотиите си копирани от някакви руски пропагандиращи вмирисани сайтове.
  • 6
    Jh
    JHB
    3 -2
    15:14, 20 май 2020
    Поредната руска хибридка за бавните с мозъка да се залъгват. Всичко прогресивно измислено в свободния свят е вредно за тюрмата на народите русия...
    • За
      Запознат
      2 0
      15:30, 20 май 2020
      Бях 40 дни на следдипломен стаж в радиопредавателя до Стара Загора ....2×500 kW излъчена мощност на средни вълни и един 40 kW на къси вълни за черните радиопредавания за чужбина.. Антената на късовълновия предавател беше наследство от нацистите на Хитлер. На върхът беше вързана (механически без опроводяване) луминисцентна лампи- светеше денонощно. Значи, от пътя, където спираше автобуса от Ст. Загора, до сградата на предавателя бяха около 100-на метра ....Докато стигна сградата ми ставаше гадно. Самата сграда е опасана в метална - Фарадеев кафез със заземление за екраниране от вредното влияние на вълните. Откривателя на "микровълновата печка" е извършвал опит с неекранирани мощни микровълнови излъчватели и....усетил, че шоколадът в джоба му се е разтопил. Дали други висящи части на тялото му са пострадали е....засекретена информация. Но, с намаляване на мощността на излъчване и повишение на честотата....вредното влияние върху тялото, особенно на мъжете, не се променя. Напротив.

        
  • 7
    Ев
    Европеец
    1 -1
    15:21, 20 май 2020
    „В своето съобщение относно внедряването на 5G и прилагането на инструментариума на ЕС Европейската комисия посочва, че ще обърне дължимото внимание на съответните здравни аспекти. До този момент обаче, здравният аспект изглежда пренебрегнат. В ЕС все още не разполагат с оценка на риска на потенциалното въздействие на новата технология върху човешкото здраве и околната среда. Същевременно, в редица европейски държави, като Швейцария, Италия и Белгия, се налагат мораториуми върху 5G поради здравни съображения“. 
  • 8
    Пр
    Против антените
    0 0
    15:26, 20 май 2020
    Играта силно загрубява и понеже машината вече се е задействала, умиране има, отърване няма! Платени изследвания ще "доказват", че няма никаква вреда, докато народа не вземе да измира като пилци в птицеферма.
  • 9
    Ма
    Майка
    1 0
    15:37, 20 май 2020
    Макар че би било справедливо да се приеме, че 5G технологията е тествана за рискове, това просто не е така. Няма убедителни данни за рисковете за здравето. Всъщност, когато 5G стартира, това ще бъде първият действителен тест върху хора, правен някога. Това е безпрецедентно за такова широкомащабно публично пускане на технологии.
    Докато дължините на вълните на 4G преминават по повърхността на кожата, милиметровите вълни на 5G са по-коварни. Когато се излъчат дължини на вълната 5G, кожата ни автоматично ще ги абсорбира, което естествено ще доведе до повишаване на температурата ѝ.
  • 10
    Мл
    Младок
    1 -1
    15:43, 20 май 2020
    Психодиспансера се е развихрил в коментарите.
    Абе кауни на кой му пука за вас бе хахахахах.
    5G-та та 5G-та вие от пиене и пушене сте почти с двата крака в гроба.
    Колко психично нерентабилни хора....
  • 11
    Хм
    Хм
    0 0
    19:50, 20 май 2020
    Моля за извинение г-жо Кирякова. По нищо никъде не личеше,че коментарът ви е саркастичен, нито пък какво образование имате.
Последни новини