Да влезе новият футбол: какво усещане остави завръщането на Бундеслигата

Новият футбол е като (да пиеш) безалкохолна бира... Така журналистът Давид Менайо определи чувството, което е изпитал при завръщането на Бундеслигата.

През уикенда германският шампионат стана първото голямо първенство, което беше подновено след непредвидената пауза, дошла заради пандемията. В стерилна обстановка футболът се завърна такъв, какъвто трябва да изглежда в момента, а не по познатия на всички начин.

Началото беше успешно, но чувството - различно и далеч от нормалното. Все пак първата стъпка беше в положителна посока и формулата на Бундеслигата, към която са насочени всички погледи, изглежда, че ще сработи.

Футболистите на двата отбора излизаха на терена по различно време, резервите и хората от треньорския щаб носеха маски и стояха на дистанция един от друг, топките се дезинфекцираха често, а интервютата се провеждаха на безопасно разстояние при ограничен брой присъстващи журналисти.

Празнуването с докосване на лакти беше честа гледка, но дори по-близката радост на футболистите на "Херта" вероятно няма да доведе до санкции, тъй като в здравния протокол за доиграване на първенството присъстват препоръки, а не строги правила.

"Клубовете работят активно с играчите. Те разговарят с тях всеки ден, за да им напомнят какво трябва да се направи, за да гарантираме, че ще заслужим правото за провеждане на още кръгове и да завършим сезона", каза изпълнителният директор на Бундеслигата Робърт Клайн.

За шампионат с най-висока средна посещаемост в света обаче този нов футбол е бледа сянка на стария. Празните трибуни и ехото от виковете на треньори и играчи придадоха призрачна атмосфера на "призрачните мачове" (двубои без публика) и притъпиха първоначалния ентусиазъм около завръщането.

Това показа колко важно е присъствието на феновете по стадионите, като без запалянковци футболът е просто игра, лишена от емоции.

"Чувството е странно. Няма шум, стреляш към вратата, правиш страхотен пас, вкарваш гол и нищо. Нищо не се случва", каза треньорът на "Борусия" (Дортмунд) Люсиен Фавър след мача срещу "Шалке".

Опасенията за струпване на фенове пред стадионите не се оправдаха. Около съоръженията беше необичайно тихо на фона на патрулиращи полицаи, които бяха в готовност да реагират, ако се налага.

"Това беше голямо чувство на облекчение. Феновете разбират, че времената, в които живеем, са необичайни. Понякога е трудно за тях, но всичко мина безпроблемно", каза Клайн.

Това, че запалянковците уважиха призивите да не се събират на големи групи, не означава автоматично, че привържениците са се примирили със ситуацията. Те са част от колективната футболна култура, която феновете яростно защитават.

С близостта си до запалянковците германските клубове карат привържениците да се чувстват значими. В момента тяхното място на върха обаче е застрашено, като на преден план по значимост излизат парите от телевизионно излъчване. "Призрачните мачове" са единствената възможност на отборите да си осигурят приходи, което не се харесва на феновете.

Рекордните шест милиона зрители са наблюдавали мачовете в събота по "Скай спортс", като програмата беше предоставена безплатно на потребителите. От това печели телевизията, печелят и клубовете, но гледането на мачове пред екрана е малка утеха за привържениците, които намериха начин да изразят недоволството си.

"Парите ни са по-важни от вашето здраве - Бундеслигата се завръща на всяка цена", гласяха някои от плакатите по улиците на Кьолн. Фенове дори поставиха боядисан диван пред стадиона на клуба с думите "Стадион, не диван". От своя страна привържениците на "Аугсбург" издигнаха транспарант на една от празните трибуни, който гласеше: "Футболът ще живее - бизнесът ви е болен".

Критиките на феновете срещу превръщането на футбола в бизнес не са отскоро, като времето ще покаже докъде ще доведат противоречията. А през това време "призрачните мачове" ще продължат да опитват да задоволят нуждата на запалянковците от елитен спорт като най-добрата алтернатива, която съществува в момента.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини