18 °C

#HUBAVOE: Градска магистрала ще минава на половин метър от блокове

Изображение 1 от 4

  Амбициозен инфраструктурен проект в египетския град Гиза се превърна в международна новина още преди завършването си… но далеч не по най-добрите причини. Широката близо 70 метра естакада „ал-Зомор“ е буквално залепена за няколко големи жилищни блока. Властите твърдят, че сградите са строени незаконно, но след големия публичен скандал стана ясно, че за живущите ще има компенсации.

  Целта на струващата 317 млн. долара 12-километрова естакада е да облекчи кошмарния трафик по улиците на почти 3-милионния град Гиза, който през последните десетилетия постепенно се слива с Кайро. Трябва освен това чрез градската магистрала да бъде завършено околовръстното шосе на агломерацията на столичния град.

  Очаква се да бъде завършена до края на годината.

  Строителната компания, ангажирана с проекта, очевидно се гордее с него и в социалните мрежи пуска снимки и видео от прогреса на работата. На тях обаче се вижда нещо смущаващо – огромната железобетонна конструкция буквално е залепена за жилищни блокове. Отстоянието между балконите и края на мостовото съоръжение е… 50 сантиметра, нито повече, нито по-малко.

  Кадри в социалните мрежи показват как по-ниските етажи остават завинаги в мрак, а тези на нивото на платното са практически разрушени. Ясно е, че пък по-високите етажи ще са необитаеми заради огромния шум и мръсния въздух.

  Най-абсурдното в цялата ситуация е, че видимо животът в сградите си продължава – все едно не са попаднали в плен на естакадата.

  Кой е виновен?

  Според източници на сайта „Араб Нюз“ блоковете са построени незаконно и властите са издали предписания за събарянето им. Поне един от инвеститорите обаче твърди, че разполага с валидни документи от 2008 г.

   „Години наред следихме проекта, като действията на властите бяха бавни. Сега изведнъж всичко започва с голяма скорост, което доведе до пълен хаос“, коментира местен депутат, който повдигна въпроса пред правителството.

  В крайна сметка е взето соломоновско решение – проектът е важен и трябва да продължи, но засегнатите ще бъдат компенсирани.

  „Ако трябва да чакам, за да може хората да бъдат преместени и тогава да събаряме блоковете, ще ми отнеме около 20 години, за да завърша проекта. Ако някой е засегнат, ще изпратим комисия, която ще прецени каква да бъде компенсацията. . Ако решат да не се местят, няма да получат компенсация, защото това е тяхно решение. Обитателите без нотариален акт също няма да бъдат компенсирани. Не знам защо сега се разпространяват тези снимки, работим по естакадата от миналата година“, заяви началникът на държавната строителна агенция Махмуд Насар, цитиран от „Мидъл Ийст Ай“.

  В държавите с военен режим е така

  В социалните мрежи проектът беше подложен на тежки критики заради решението да се строи без преди това да е решен проблема с блоковете по пътя на естакадата. Появиха се и въпроси дали въобще тя е с изрядни документи.

  Според мнозина целият сюжет – със забързаната и неудачна реализация на ключов проект, е показателна за корупцията и проблемите с административния капацитет на Египет.

  Някои се пошегуваха със ситуацията. На първия колаже е показан президентът Абдел Фатах ал-Сиси по време на инспекция на обект сякаш казва: „Похлопайте им на вратата и им кажете да си мръднат прането – ще строим мост!“

  Надписът над втората снимка гласи: „Може просто да си купите апартамент на пети или шести етаж и да отворите бензиностанция“.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
  25 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
  25 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
  25 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
  25 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
  25 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
  25 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
  25 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
  25 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
  25 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
  25 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
  25 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
  25 май 2020
  Последни новини