Кокаин за над 19 млн. евро задържан в България

Изображение 1 от 3

    Кокаин за над 19 млн. евро е бил задържан в България в резултат от разследване срещу международна престъпна наркомрежа съвместно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ, съобщиха от прокуратурата.

    Пратката с 550 кг кокаин, идваща от Колумбия, е била заловена на 31 януари, като наркотикът е бил импрегниран в 6 600 кашона с плодове.

    В България са задържани с четирима души, като на трима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици.

    В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица, като в Нидерландия са били задържани и 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин. Открити са и лаборатории за наркотици.

    Разследването на международната наркомрежа започва Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави.

    На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

    Това е денят, в който разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица.

    В действията по неутрализиране на групата взимат участие повече от 300 полицейски служители. Общото количество на внесения от Колумбия кокаин в Европа (укрит в кашони с плодове) надхвърля един тон.

    Ангажираните със случая полицейски и съдебни органи от Испания, България, Нидерландия и Колумбия установяват, че престъпната организация е имала за цел периодично да внася от Колумбия големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван във всички европейски държави.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини