Слънцето навлиза в соларен минимум, но ще избегнем още един малък ледников период

Космическите лъчи – високоенергийни частици, движещи се из космическото пространство със скоростта на светлината - се усилват, когато слънцето навлезе в соларен минимум и представляват опасност за астронавтите.

Причината за повишената интензивност на лъчите е липсата на слънчеви петна по повърхността на звездата, причинени от магнитните полета, които осветяват земята с рентгеново и ултравиолетово лъчение.

Соларният минимум означава, че магнитното поле на слънцето е слабо. Резултатът е допълнителни космически лъчи, разпространяващи се из Слънчевата система.

Броят на неутроните показва, че космическите лъчи, достигащи Земята през 2020 е близо до пика през космическата ера.

Досега през годината, слънцето е било без петна 76% от времето, стойността е била по-висока само веднъж през космическата ера. Миналата година, слънцето е било без петна 77% от времето. Две последователни години без петна означават дълбок слънчев минимум, като допълнителните космически лъчи влияят на електрохимията на горния слой на атмосферата.

Някои смятат, че по-слабата слънчева активност ще доведе до мини ледников период, подобен на този между 14-ти и 19-ти век с разрастващи се ледници в Алпите, Нова Зеландия и Аляска и по-ниски температури в северното полукълбо.

Други обаче смятат, че множество фактори, най-вече вулканичната активност, са били жизненоважни за понижаване на температурите и, че намалената слънчева активност също може да е повлияла, но ефектът и е бил сравним с този на промяната в употребата на земята.

НАСА също твърди, че не бива да очакваме значими промени. Новият соларен минимум ще компенсира няколко години затопляне, причинено от човешка дейност. Затоплянето в резултат на емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива е 6 пъти по-голямо от възможното охлаждане, предизвикано от слънчевия минимум.

Макар соларният минимум да не се усети особено на Земята, астронавтите са изложени на по-голям риск. По време на соларните минимуми, магнитното поле на слънцето отслабва и вече не осигурява защита от космическите лъчи.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини