24 °C

Слънцето навлиза в соларен минимум, но ще избегнем още един малък ледников период

Космическите лъчи – високоенергийни частици, движещи се из космическото пространство със скоростта на светлината - се усилват, когато слънцето навлезе в соларен минимум и представляват опасност за астронавтите.

Причината за повишената интензивност на лъчите е липсата на слънчеви петна по повърхността на звездата, причинени от магнитните полета, които осветяват земята с рентгеново и ултравиолетово лъчение.

Соларният минимум означава, че магнитното поле на слънцето е слабо. Резултатът е допълнителни космически лъчи, разпространяващи се из Слънчевата система.

Броят на неутроните показва, че космическите лъчи, достигащи Земята през 2020 е близо до пика през космическата ера.

Досега през годината, слънцето е било без петна 76% от времето, стойността е била по-висока само веднъж през космическата ера. Миналата година, слънцето е било без петна 77% от времето. Две последователни години без петна означават дълбок слънчев минимум, като допълнителните космически лъчи влияят на електрохимията на горния слой на атмосферата.

Някои смятат, че по-слабата слънчева активност ще доведе до мини ледников период, подобен на този между 14-ти и 19-ти век с разрастващи се ледници в Алпите, Нова Зеландия и Аляска и по-ниски температури в северното полукълбо.

Други обаче смятат, че множество фактори, най-вече вулканичната активност, са били жизненоважни за понижаване на температурите и, че намалената слънчева активност също може да е повлияла, но ефектът и е бил сравним с този на промяната в употребата на земята.

НАСА също твърди, че не бива да очакваме значими промени. Новият соларен минимум ще компенсира няколко години затопляне, причинено от човешка дейност. Затоплянето в резултат на емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива е 6 пъти по-голямо от възможното охлаждане, предизвикано от слънчевия минимум.

Макар соларният минимум да не се усети особено на Земята, астронавтите са изложени на по-голям риск. По време на соларните минимуми, магнитното поле на слънцето отслабва и вече не осигурява защита от космическите лъчи.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини