Депутатите се връщат на работа с увеличени заплати

От днес България вече не е в извънредно положение заради коронавируса, което значи, че и парламентът възстановява нормалната си работа. Народните представители вече ще получават заплатите си, като се очаква те да бъдат индексирани спрямо увеличението на средната заплата в страната за последното тримесечие на м.г., или основното трудово възнаграждение да стане 4284 лв.

По време на извънредното положение парламентът заседаваше само за промени в извънредното законодателство, а депутати приеха решение, че няма да получават заплати, а парите ще се дарят. В крайна сметка обаче на парламентарните групи бяха преведени т.нар. безотчетни пари, или над 2800 лв. на депутат, част от които стигнаха и до народните представители.

За извънредното положение парламентът остави без заплати премиера, министри, шефове на агенции и политически кабинети. След увеличението на депутатските заплати ще бъдат индексирани и възнагражденията на министър-председателя, кабинета и президента.

Днес депутатите ще обсъждат създаването на анкетна комисия, която да събере отчет за изхарчените от държавата пари по време на извънредното положение. Предложението е на БСП и по неофициална информация се очаква да бъде подкрепено от управляващите. Спор ще има кой да оглави комисията, смятат депутати.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини