18 °C

ВСС изгони журналистите и гражданите от съдебните зали

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че съдебните дела ще продължат без присъствието на журналисти и публика, въпреки че на 13 май извънредното положение приключва, а по конституцията делата се гледат публично.

Връзката на медиите със съдебната система ще се осъществява чрез причакване на адвокати и прокурори пред съдебните зали. Другият вариант е да се чака специално изявление от пресслужбата на съда.

Най-обективният начин да се получи информация за съдебните заседания по знаковите дела остават протоколите. Те винаги се предоставят със значително забавяне, което ще унищожи възможността за своевременно информиране на обществото.

Пресаташетата на съдилищата ще бъдат натоварени със задължението по-активно да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Протоколите от заседанията ще стават публични "по възможност".Съдилищата всеки ден ще трябва да подготвят подробни справки за делата с обществен интерес.

Членът на ВСС Боян Новански обясни, че журналистите само обикаляли съдебните палати и се чудели с кого да се заядат. Заради това трябвало да се забрани достъпътим до делата, коментира Новански, цитиран от lex.bg. Атанаска Дишева предложи по обществено значимите дела да се допускат медии, но това не беше прието.

Не е ясно въз основа на кой закон Съдийската колегия на ВСС изцяло отменя публичността на съдебния прожцес, който е закрепен в конституцията, пише Mediapool.

Член 121 ал 3 на конституцията прокламира, че "разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго". Съдийската колегия на ВСС няма правомощия да отменя конституционния текст при положение, че след 13 май извънредното положение вече няма да действа. ВСС би могъл да създаде специална организация, а не буквално да отмени конституцията.

Мерките за "нормализация" на работата на съдилищата бяха предложени от осем членове на колегията. Те са изготвени след видеоконферентен разговор с председателите на апелативнитесъдилища в страната.

Съдилищата получават възможност да отсрочват дела, ако няма възможност за спазване на противоепидемичните мерки всградите. Трябва да се осигури възможност за видеоконферентно провеждане на заседания.

Достъп до съдебните сгради все пак ще имат всички участници в процеса. Те ще трябва да се снабдят с лични предпазни средства - ръкавици и маски. Ако нямат, то на входовете трябва да им се раздават. Видимо болни хора няма да се пускат в сградите.

Председателите на съдилищата ще определят цялата организация на съдебните процеси и координацията по изпълнението след съгласуване със съдебната охрана. Сградите трябва да се дезинфекцират по няколко пъти на ден. На входовете на съдебните сгради да се поставят автоматични дезинфектатори.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Но
  Нормално
  2 0
  15:39, 13 май 2020
  Какво друго да очакваш от "гнилите ябълки"? Така поне ги нарече Френския посланик.Не искат да разбираме кой печели околосветски круиз ,многодневна почивка на екзотични места,къща-палат в страната или чужбина и т.н.

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини