Правна комисия гласува на второ четене закона за след 13 май

Изображение 1 от 2

    Парламентарната правна комисия гласува на второ четене промени в Закона за здравето. Текстовете уреждат мерките, които влизат в сила след края на обявеното извънредно положение, 13 май, както и законодателни действия при състояние на епидемична обстановка. Предстои промените да се гласуват окончателно в пленарна зала.

    Народните представители приеха с решение Министерски съвет, а не здравният министър, да обявява извънредна епидемична обстановка. Това ще може да се случи обаче по предложение на министъра на здравеопазването, когато са покрити посочените в закона критерии и условия. Заповедта на МС ще подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

    По време на обсъжданията Валентин Савов от Българска асоциация на заведенията посочи, че мярката за подкрепа 60/40 не работи и добави, че на бранша би помогнало отсрочването на публични задължения, намаляване на ДДС ставката и увеличаването на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС. От Министерството на труда и социалната политика заявиха, че до 8 май по мярката са подадени над 10 хил. заявления за повече от 165 хил. лица., като са били обработени заявления за около 51 хил. лица.

    Валя Гигова от ВАдС заяви, че по време на извънредното положение 14 хил. адвокати са преустановили дейността си, но не са получили никакви облекчения или помощ от държавата, като добави, че трябва да се подпомогнат онези, които имат под минималния доход на месец.

    Пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че след 13 май който пътува до Гърция например, като се върне ще трябва да бъде задължително под 14-дневна карантина. Министър Ангелкова каза още, че са уточнени съвместно с Министерството на здравеопазването указанията по отношенията на посещение на плажове у нас, като предстои да се публикуват.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини