Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това каза пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРО). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 3 май заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени (описани в заповедта) противоепидемични мерки.

В същото време Димитров каза, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи.

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, отбеляза Димитров.

Зам.-председателят на БХРО смята, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство", коментира Димитров. Той все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цените в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

"Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си", отбеляза той. Димитров припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси.

Една от ползите от частичното отваряне на заведенията според Димитров е в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Плащанията с карти

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    5 0
    12:13, 4 май 2020
    Много от заведенията няма да оцелеят и когато отворят на 100%. Защото страха ще възпира хората. И ако се и ска 6 метра разстояние всеки тарикат ресторантьор ще ги направи 2 , че и 1,5. Не вярвате. Вижте Плаза и Деличозо. Направиха затворени навеси , а се водят външни. И вътре се пуши като за световно. И сега като отворят аз лично няма да седна там- то си е затворено помещение.
Последни новини