МАЕ: Пандемията ще срине търсенето на всички енергийни източници, освен възобновяемите

Пандемията от Ковид-19 се оказа най-големият шок за енергийните пазари от Втората световна война. Търсенето е спаднало за почти всички видове енергия - петрол, газ и въглища, като през 2020 година се очаква да нарасне само при алтернативното поколение, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ) в проучване, цитирано от ТАСС.

Търсенето на енергийни източници през 2020 година в света ще намалее с 6 на сто - седем пъти повече в сравнение с периода на кризата през 2008 година, се казва в проучването. В абсолютно изражение спадът ще се равнява на обема, потребяват годишно от Индия - третият по големина пазар в света. Най-силно ще се свие търсенето в развитите страни: в САЩ с 9 процента, а в ЕС - с 11 на сто.

Окончателният ефект от пандемията върху търсенето може да се изчисли едва след приключването на ограничителните режими. Засега МАЕ изчислява, че всеки месец изолация на населението намалява световното търсене на енергоносители с 1,5 на сто.

В същото време блокиращите мерки са довели до впечатляващо увеличение на използването на алтернативни нисковъглеродни източници, включително вятърна, слънчева, хидро- и атомна енергия. През 2020 година според МАЕ техният дял при производството на електроенергия може да достигне 40 на сто.

Търсенето на въглища ще спадне с 8 на сто, а на газ - с 5 на сто.Това ще доведе до рекордно понижаване на емисиите от СО2 с 8 процента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини