1437 са потвърдените случаи на COVID-19, 50 нови (видео)

Общо 1437 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в сряда сутрин, 29 април, ден 47 от началото на извънредното положение. 

1134 са активните активните случаи към момента.

50 са новите случаи в страната, установени през изминалото денонощие. Те са констатирани в областите София (13 случая), Видин (10 случая), Пловдив (11 случая), Плевен (8 случая), Сливен (3 случая), Враца (2 случая), Ямбол (1 случай), Благоевград (1 случай) и Хасково (1 случай).

Шест нови случая на деца, не са хоспитализирани.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 155, пет нови случая.

278 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 39 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 61, трима нови за деня.

243 са излекуваните. В тази бройка влизат и излекуваните в домашни условия. Те се тестват от РЗИ и се считат за оздравели след два отрицателни теста.

859 са извръшените тестове да последното денонощие.

Нов клъстър е установен в пловдивското село Брестовица, където са заразени две фамилии. Това е свързано с пристигнал от Германия. Там е и един от смъртните случаи в изминалия ден.

Връщането на учениците в клас. Засега общото мнение е, че към края на май ще има възможност учениците в 7 и 12 клас да положат изпитите. Не става дума за връщане в клас, каза ген. Мутафчийски.

Начинът на поднасянето на информация допринася за стреса. От три седмици щабът настоява пред премиера за промяна на начина на поднасяне на информация. Фундаменталната идея отначало беше обществото да бъде максимално информирано, каза ген. Мутафчийски. Има гласове, че това носи стрес.

Щабът проявява пълно разбиране към аудиторията. За лоши вест убиват, каза началникът му. Стрес има и когато се поднасят добри новини. Заболеваемостта е ниска, смъртността е ниска у нас. Това е факт.

Не е аргумент, че ние не сме възприемчиви. Клъстърите заразени фамилии говорят за обратното.

Епидемията се развива в България. Статистиката за смъртността към април вече е 10% по-висока от миналата година. Загиналите са с тежки придружаващи заболявания, това е факт, но те нямаше да загинат сега заради тези болести.

Обсъждат се по-нататъшни мерки за облекчаване през септември, октомври за съживяване на сектори, които сега са замрели. Това обаче ще реши и съобщи правителството. Щабът може да приеме само разумни компромиси, и то само, ако някоя мярка се изпълнява стриктно, отбеляза той

Пътуванията по първи май няма причина да бъдат при друг режим от този по Великден.

Лечението с плазма - работи се по него, не е факт все още.

Вътреболничните инфекции. При вземане на всички мерки, които са предписани, ефективността е 30%. Шокиращ е броят на заразените медици в Италия, където те са над 33 хиляди, починали са 30. Това е немислимо голяма бройка, подчерта ген. Мутафчийски. Той отново спомена стаите за почивка в болниците, където се събира персонал и сваля защитни средства.

Трима положителни са открити в полета от Амстердам, с който е летял пациентът от Хасково от 26 април. 95 души са летели с този полет, те се издирват за изследване и установяване на контактите им.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ян
    Яни
    3 0
    13:13, 29 апр 2020
    Голям смях, много овце има в България, да се знае.
  • 2
    Ис
    Истината
    3 0
    13:29, 29 апр 2020
    Оставка на некадърниците от фашисткия щаб!
Последни новини