21 °C

Изпитващият леки притеснения БФС е получил държавна помощ по схемата "60/40"

Българският футболен съюз (БФС) е получил подкрепа от държавата по схемата за подпомагане на бизнеса, позната като "60/40". Организацията е взела 51 051.95 лева, показва публикуваният нов списък на работодателите, на които са изплатени компенсации.

В него влиза и "Национална футболна база" (1660.73 лева), занимаваща се с управлението на базата на БФС в Бояна. В списъка попадат още футболният шампион "Лудогорец", елитният "Дунав" и втородивизионният "Литекс", както и още няколко спортни клуба.

Парите на БФС са за 86 служители. "Това са около 75% от служителите в БФС", обясни изпълнителният директор на организацията Борислав Попов пред "Дневник".

По думите му футболният съюз се е възползвал от правото си да кандидатства за помощта, тъй като с въвеждането на извънредното положение на 13 март дейността му е спряла. "В противен случай можеше да се наложат рестриктивни мерки", каза Попов.

"В момента работят структурите, без които не можем. БФС изпитва леки затруднения", посочи той.

Попов определи като заблуждаваща информацията, че УЕФА ще даде на футболния съюз 4.3 млн. евро. Той обясни, че парите са по четиригодишни програми, за които трябва да се кандидатства с проект, който да бъде защитен. "Така направихме базата в Бояна. Но това не са пари за заплати или за парно и ток".

"Не са изсипани пари с хеликоптер над базата в Бояна", заяви Попов, насочвайки към думите на министъра на финансите Владислав Горанов от преди седмица.

Въпреки призива на Горанов

"Лудогорец" получава 110 406.96 лева за 134 служители. "Дунав" взима 11 622.03 лева за 40 души, а "Литекс" - 20 091.19 лева за 44 души.

Преди дни Горанов каза, че е бил търсен от собственици на футболни клубове, но ги посъветва да не кандидатстват за помощ от държавата. "Ботев" (Враца) беше одобрен, но обяви, че се отказва от парите.

На 17 април "Лудогорец" съобщи, че е кандидатствал и че очаква 110 хил. лева от държавата, като обяви, че по заръка на собственика си Кирил Домусчиев ще дари парите. Шампионите уточниха тогава, че изплащането на заплатите на футболистите остава ангажимент на клуба и не засяга правителствената програма.

Във вторник Горанов заяви, че не одобрява възможността с държавна помощ да се правят дарения. "Звучи вътрешнопротиворечиво да ползваш помощи от държавата, а в същото време да правиш дарение, но това е преценка на всеки един стопански субект", заяви министърът на финансите, цитиран от "Сега".

Схемата 60/40 е една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради пандемията от коронавирус. В случая държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. Главно условие за желаещите да получат средства е да бъдат изрядни данъкоплатци.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
09 юли 2020
Последни новини