5 открития, направени насън

Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези, но картината все не е завършена... тогава подсъзнанието добавя последния гениален щрих.

1. Периодичната таблица

Менделеев знаел всичко известно за откритите по негово време 63 елемента. Той записал върху карти имената и атомните им тегла с надеждата да открие схема за подреждането им. Но, както и да се мъчел, не успявал.

Казват, че работил три дни без прекъсване, докато накрая, капнал от умора, притворил очи да подремне. Вместо да изкара ден и половина в сън, както повечето жертви на недоспиване, той скача само след минути. "Видях насън таблица, в която елементите си пасваха по местата според всички изисквания – описва преживяването си ученият - Щом се събудих, моментално я записах на къс хартия. Само на едно място по-късно се наложи да направя корекция."

2. Yesterday

Пол Маккартни е на 22, когато се събужда "с приятна мелодия в главата” и се чуди коя е тази песен. Бързо хваща мелодията на пианото, но продължава да е сигурен, че някога я е чувал. Свири я на най-различни хора, докато накрая не се убеждава, че я е измислил сам. Тогава надрасква и първоначалните думи: "Scrambled eggs... oh, my baby, how I love your legs" Истинският текст очевидно се появява по-късно.

3. Чудовището на Франкенщайн

През лятото на 1816 година, Мери Уолстънкрафт Шели и съпругът й Пърси Биш Шели посещават поета Лорд Байрон във вилата му на брега на Женевското езеро. Заедно те решават да си направят литературно състезание. Известно време Мери няма идея, докато не се събужда потресена от ужасен кошмар - "човек, който лежи изпънат и постепенно, под действието на някакъв мощен двигател, показва признаци на живот и раздважда с мъчни, безжизнени движения". Тя бързо решава: "Това, което ужаси мен, ще ужаси и другите” – трябва само да опише кошмара си.

4. Иглата на шевната машина

Елиас Хоу, създателят на съвременната шевна машина, се чудел как са накара иглата на новото му изобретение да работи. Конецът не можел да се вдява в основата, както при ръчната игла, а това изглеждало единственият възможен начин.

Една нощ той сънува, че  е пленен от канибали, които му дават срок едно денонощие да завърши машината. Той не може да накара иглата да работи и се примирява с нерадостната си съдба. И тогава - докато го водят към мястото на екзекуцията - забелязва, че копията на войните са продупчени на върха. "Дайте ми още време" извиква той и се събужда. Било 4 часа сутринта. В 9 моделът на иглата с ухо на върха вече бил готов.

5. ДНК

Джеймс Уотсън, Розалинд Франклин и Франсис Крик дълго време изучават получените чрез рентгенова дифракция изображения на дългите молекули, за установят как са структурирани, докато един сън на Уотсън не ги навежда на идеята за двойната спирала. Според Университета на Индиана, чийто възпитаник е Уотсън, той сънувал две преплетени змии с глави в противоположни краища, според други версии - спираловидно стълбище.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини