Най-големият басейн в света е в Чили

Изображение 1 от 4

    Случвало ли се е да мислите, че басейнът, в който се опитвате да плувате, е прекалено малък? Какво ще кажете за повече от километър дължина и дълбочина до 3,5 метра?

    Сан Алфонсо дел Мар е частен курорт край град Алгаробо, Чили, където е разположен най-големият плувен басейн в света.

    Идеята за създаването на този огромен басейн е на чилийският архитект и бизнесмен Фернандо Фишман, който още през 1988 г. решава да построи басейн в близост до бреговата ивица на Тихия океан. Причината са множеството акули, обитаващи водите на океана, както и голямата степен на замърсяване на водата в района.

    Реализирането на тази негова мечта отнема години. Едва през 2001 г. той наема чилийската компания „Кристални лагуни“, която разполага със система за филтриране, нуждаеща се от 100 пъти по-малко химикали и използваща само 2% от енергията, необходима при традиционните методи.

    За да се напълни басейнът, са нужни 250 млн. литра морска вода, която се изпомпва и филтрира от Тихия океан чрез специална филтрираща система. Само за един ден се изпомпват около 800 хил. литра.

    В изкуствената лагуна има възможност за практикуване на водни спортове като каяк, ветроходство, уиндсърфинг и гмуркане. През лятото температурата на водата се поддържа непрекъснато на равнище от 26°C - с 9 градуса повече от тази на океанската вода.

    Източник: obekti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини