Турски учени са завършили първа фаза от разработване на ваксина срещу Ковид-19

Учени в западна Турция са започнали днес лабораторни тестове на антиген с цел създаване на ваксина срещу Ковид-19, предаде Анадолската агенция.

Изследванията се осъществяват в сътрудничество с Центъра за разработване на лекарства и фармакокинетични изследвания към Егейския университет в Измир и Съвета за научни изследвания на Турция /ТЮБИТАК/.

Общо 32 учени, специалисти от различни области, участват в изследванията.

Д-р Мерт Доская е заявил пред Анадолската агенция, че изготвянето на антигена, което е първата фаза от усилията за създаване на ваксина, е било завършено в рамките на седмица. Групата за изследвания и създаване на ваксини към университета ще тества антигена и ще пристъпи към втората фаза, посочи д-р Доская.

Той каза, позовавайки се на Световната здравна организация, че в момента има над 50 изследователски центрове в света, които се опитват да разработят ваксина срещу новия коронавирус.

Пет от тези проучвания са на клиничен стадий, което означава, че първите експериментални тествания върху хора са започнали, а останалите се подготвят за тествания върху животни, посочи ученият.

Той подчерта, че турският изследователски колектив планира да започне тестване на разработваната от него ваксина върху животни в рамките на четири месеца и каза, че учените се надяват да започнат клинични изследвания върху хора колкото се може по-скоро./

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини