25 °C

Как коронавирусът ще промени новото поколение смартфони

Пандемията от COVID-19 оказва (и тепърва ще окаже) влияние върху всеки аспект от нашия живот. Светът бе поставен на пауза, с което се натрупаха милиарди загуби. Най-бързоразвиващият се сектор на технологиите тази година със сигурност няма да бъде това, което беше доскоро.

Всички сме в очакване на новите модели на iPhone, но тяхната премиера със сигурност ще се забави заради коронавируса. Обичайните опашки пред магазините от хора, които искат първи да се сдобият с устройството, също вероятно ще бъдат заменени с претоварени от онлайн поръчки сървъри.

Самото производство на телефони също не бе пощадено от заразата. Около 70% от смартфоните се произвеждат в Китай, което доведе до затруднения в доставките на апарати на много места по света.

Същото важи и за останалите марки, които произвеждат смартфоните си другаде, но това няма как да се случи без важни и специфични китайски части. Технологичният процес е много сложен и понякога са необходими части, които идват от 40 различни държави. А логистиката също е силно затруднена в настоящата обстановка.

Продажбите също тръгнаха рязко надолу, като в Китай за първото тримесечие са отчетени цели 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. А това са около 33 милиона устройства по-малко. Подобен ще бъде и ефектът в Европа и САЩ, след като коронавирусът удари силно и тях.

Не само потребителите са свикнали да очакват новите модели на големите марки по едно и също време на годината. Премиерата им е свързана и със стриктен график на производство във фабриките, който сега е нарушен. А това води до загуби и за тях.

Разработката на софтуера, който е най-важната част, може да се извършва от служителите на компаниите у дома, но някои процеси и тестове на хардуера изискват специално оборудване. А и идеята служителите да носят прототипите на устройствата вкъщи не е никак добра, защото може предизвика изтичане на информация, пише BBC.

Забавянето на работата заради самоизолацията може да доведе и до забавяне на премиерата на някои смартфони през 2021 г., защото просто производителите може да успеят да финализират проектите в нужните срокове.

По-вероятно е големите компании като Samsung и Apple да предпочетат да не внедряват много иновации, които не са достатъчно изпипани и тествани, в новите си модели през следващата година, но да спазят сроковете, в които обичайно представят устройствата. 

Всичко зависи най-вече от това как ще се развие ситуацията през следващите седмици и месеци. Apple няма изгода да пуска iPhone 12 и SE, докато магазините на компанията по света са затворени, защото в първите дни и седмици след премиерата се генерират най-големи продажби.

Но в ситуация на финансова криза това може коренно да се промени. Въпреки това, компаниите надали ще променят особено ценовата си политика за новите моделите. По-вероятно е по-старите да бъдат пуснати на по-ниска цена, за да се компенсират загубите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
03 юли 2020
Последни новини