Помощ за родители, пуснати в неплатен отпуск

Родители, пуснати в неплатен отпуск ще получат помощ в размер 375 лв., съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг.

Помощтта е еднократна, тя ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, тогава когато те не получават други социални помощи, съответно когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична още от следващата седмица. Най-късно във вторник всеки, който попада в тази категория, би могъл да кандидатства, за да я получи.

Отделени са около 20 млн. лв. за това, като критерият е месечният доход на член на семейството да бъде до 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата, каза Сачева

"Тоест, ако говорим за самотен родител, независимо дали това е майка или баща, говорим за максимален размер на дохода, който да има съответният човек - до 1220 лв. С тази мярка се подкрепят работещите родители", поясни министърът.  С предвидените 20 млн. лева могат да се подпомогнат 55 хиляди семейства.

Многодетните семейства вероятно получават детски. Те също могат да попадат в критериите на тази мярка и да получат еднократна помощ, отговори Сачева на въпрос какво става с двама родители в неплатен отпуск и повече деца.

Сачева уточни за мярката 60:40, че само към вчерашния ден общият брой на подадени заявления е 2016 за почти 30 000 работници и служители.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бе
    Бездетната свиня
    0 0
    13:42, 12 апр 2020
    Министър отново отчита дейност.Имитация. Гробарска.оак гласувайте за тия дебили.
Последни новини