Община Асеновград с проект "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация"

Община Асеновград съвместно с БЧК стартира раздаването на допълнително продукти за 230 жители на общината. Помощните пакети са еднократни и ще бъдат раздадени по домовете до 16 април.

Междувременно Общината ще кандидатства по проект "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020". Чрез него ще бъдат включени още 200 нуждаещи се от най-уязвимите групи – самотни възрастни, трудно подвижни, уязвими граждани, които поради бедност, продължителна социална изолация и в условията на извънредна ситуация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

Общият размер на средствата, за които се кандидатства, е малко над 19 хиляди лева. Проектът (1 май - 19 юни) е насочен към хора с ниски доходи, под линията на бедност, за времето в което са поставени под задължителна карантина. Могат да се възползват и уязвими лица, които живеят сами и нямат близки, грижещи се за тях.

В рамките на услугата се предвижда закупуването на хранителни продукти за приготвяне на топъл обяд в работни дни (супа, основно ястие, хляб и при реализирани икономии веднъж седмично десерт). Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителите, в работни дни. При наличие на икономии, в почивните и празнични дни, ще се осигури и годна за директна консумация храна (консервирана или пакетирана). Ще се извършва допълнителна подкрепа за целевата група, като закупуване на хранителни продукти или такива, от първа необходимост, със средства на потребителите, или с други, различни от тези, по програмата.

За да се определят хората, които ще имат право да се възползват от проекта, ще се използват всички възможности за идентифициране на нуждаещите се, като информация от доставчици на социални услуги и институции, сигнали от граждани, подадени по телефона или на Портала за сигнали в сайта на Общината.

Храната ще се приготвя в деня на доставката, опакована със съдове за еднократна употреба, допълнително поставени в пакет. Няма да се допуска доставка на храна, приготвена от предния ден.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини