581 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, скандал за тестването (видео)

Общо 581 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във сряда сутринта, 8 април. 

Новите случaи са 16 за денонощието, 6 са в болница. Те са констатирани в София (11 случая), Стара Загора (3 случая), Пловдив (1 случай) и Кърджали (1 случай).

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 496.

Към момента 213 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 21 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 32 - 5.5% от заразените. Една от новите положителни проби е на 64-годишна жена – рентгенов лаборант в София. 

Общо починалите са 23.

42 са излекуваните.

Японското лекарство. Да, не пречи, помага може би, казват лекарите. Това отговори премиерът Борисов. Той каза, че анализите са показали, че българската индустрия призвежда много повече и по-качествени медикаменти от големи империи. Този жест на Япония е благороден и ние го прехме с благодарност. Към момента няма лекарство за новия коронавирус.

Лекарството срещу краста, за което авсралийските учени съобщиха, че дава ефект. Имаме промишлени количества за субстанция, таблетирали сме подобно лекарство, като тестваното в Австралия. Но то трябва да мине през всички одобрения, за да се нарича лекарство. Най-добрите технолози на България ще бъдат в щаба в 9 часа.

Поръчката за 1 милион теста. Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. В рамките на дни променихме индустрията си. Борисов заяви, че е разпоредил на щаба да започне масови тестове. Приемаме, че Банско е огнище, днес масирано ще има бързи тестове. Така ще разберем колко хора там са изградили имунитет. Тестовете ще са за доказване на антитела, тъй като е минало достатъчно време и това може да бъде установено.

Масовите тестове в обществото. Не, отговори Борисов, те не са помогнали в Южна Корея. Премиерът каза, че се гордее, че вече България се сравнява с Германия и Южна Корея, на с Италия и Испания. "Ти ли знаеш или аз, след като говорих с канцлера", каза той на репортер за масовото тестване. Германия си произведе тест, 150 евро струва единия. Тестването там не е по-масово, отколкото у нас в процент от населението. Бавария има брутен вътрешен продукт колкото Балканите, подчерта премиерът. 

Масовото тестване предизвика напрежение между Борисов и репортер. "Не ми изключвайте микрофона", извика журналистът. Последва разправия. "Ще те изгоня", "Седни си на мястото", повиши тон Борисов към представители на медиите. Въпросите бяха за приоритетите за тестване и масовите тестове.

Има оплаквания, че не са тествани медици на първа линия във Видин и на други места, твърдеше репортер.

В момента, в който дойдат тези 1 милион тестове, ще започнем масово тестване, отговори накрая Борисов. ПиСиАр тестовете ги няма никъде. Не са ни ги доставили, не съществуват на пазара. Поръчани са, плащаме ги, и въпреки това ЕС не ни ги доставя.

Навсякъде започнаха да говорят за отслабване на мерките. Борис Джонсън беше 10 от 10 прав, че трябва да се остави вирусът да се разпространи. Нашите мерки отначало бяха много строги. Българският народ беше много дисциплиниран. Австрия ще пусне след седмици малките магазинчета да работят. Ние не сме ги затваряли. Ние можем да се сравняваме само с Германия по отношение на мерките. Но тя има огромен вътрешен продукт, подчерта Борисов. Мисли се как да се направи, да може да се разходят хората, без да се получават струпвания, както се пазарува по часове.

Пълзим бавно нагоре, не сме стигнали платото. Рано е да се мисли за охлабване на мерките, каза Борисов. Ключовата дума е лекарство, ако имаме лекарство ще е друго. Големият проблем е, че сме свързани с икономики, които са спрели - Германия, Бавария.

Пакетът Мобилност. Сега гинат икономики, гинат хора, ще загинат и такива пакети, каза премиерът. Не само че не може да се приложи този пакет, ами превозвачите се движат в полицейска охрана. Както въздухът се изчисти от тази криза, така и подобни мерки ще бъдат разчистени.

Нека да бъдем дисциплинирани, призова Борисов във връзка с идващите Великденски празници.

Възмутен съм от действията на ББР, заяви накрая премиерът Борисов. Те не са съглсувани нито с правителството нито с министъра, който е принципал. Възложил съм на Горанов да събира борда и да има уволнения в Българската банка за развитие.

Отивайте да тествате в Банско, завърши брифинга Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    кризисен щаб
    15 -4
    08:30, 8 апр 2020
    Няма друг такъв дървен философ като Боко Еднокнижника.
    • Ум
      Умния
      0 -4
      15:36, 8 апр 2020
      Като не ти харесва , знаеш къде е границата ! Виж коментара
Последни новини