Кърджали в клещите на коронавируса, десет са заболелите в областта/хронология/

Кърджали е в клещите на коронавируса, като заболелите в областта са 10 души. Шестима  от тях са от Кърджали, двама от с.Рани лист,Кърджалийско и двама от Горно Прахово, Ардинско. Петима от виросоносителите се лекуват в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали и двама в общинската болница в Ардино. Трима  са на амбулаторно лечение в домовете си.

Коронавирусът дойде и в Кърджали на 26 март 2020 г.Тогава бе регистриран  първият случай на виросоносител в областния център. Информацията огласи на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с пандемията проф.д-р ген.Венцислав Мутафчийски .

  На 28 март 2020 г. в 08: 00 часа беше потвърдена положителна проба на двама пациенти на 68 г. и 71 г. от с. Горно Прахово, община Ардино, хоспитализирани в МБАЛ „Ардино“.  Състоянието на пациентите към момента е стабилно, по мнение на лекуващите ги лекари.

Още един кърджалиец даде положителна проба за коронавирус и бе настанен за лечение в болницата. Така случаите в областния център станаха два.  Жена е вторият пациент с коронавирус от Кърджали, обяви на страницата си във Фейсбук областният управител и председател на Областния кризисен щаб Никола Чанев. Той отправи и призив към кърджалийци да спазват ограниченията на извънредното положение.

24-годишен мъж от Кърджали е петия заразен с коронавирус в региона.  Мъжът няма видими симптоми на инфекция, но е бил контактно лице на семейството от Ардино. Здравните власти издириха хората, които са били в контакт с младия мъж.

Жена на 63 г.е шестият пациент, заразен от коронавирус в областта.  Тя е от областния център и е контактна. От Регионалната здравна инспекция в Кърджали уведомиха Кърджали бг вести,че в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" тя е един от тримата пациенти в здравното заведение.

 Увеличаването на случаите на заразени доведе и до увеличаването на пробите ,които се вземат ежедневно и се изпращат на референтна лаборатория в Стара Загора.

Млад мъж на 26 г.от Кърджали бе поредният заразен от коронавируса в областта. Той е на амбулаторно лечение. Това е седмият вирусоносител в Кърджалийско. Случаят е подаден от Регионалната здравна инспекция-Кърджали. Това съобщи  за медиите на редовния брифинг на Националния оперативен щаб неговия председател   проф.д-р ген.Венцислав Мутафчийски.

Информация прокраднала се в медиите за осмият случай на коронавирус, предизвика паника в кв.”Боровец” в Кърджали. Пациентът е гурбетчия,завърнал се от Дания.За Кърджали бг вести началникът на инфекциозното отделение на Многопрофилната болница  за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски" д-р Магдалена Маринова бе категорична,че осмият пациент в областта,който е носител на вируса не е от кв."Боровец" нито е ходил там.Родом той е от кърджалийско село ,но със свой роднина имат апартамент в града.Пациентът е за пример.Той се е самоизолирал веднага след завръщането си от чужбина.Дори не е отишъл да види съпругата и децата си.На вторият ден от пребиваването си в Кърджали е почувствал симтомите на заболяването,поясни д-р Маринова.Тя успокои кърджалийци,че след хоспитализацията на пациента,той не може да бъде заразен за съгражданите си.Категорична съм,че мъжът не представлява епидемиологичен проблем,отбеляза още д-р Маринова.

 Възрастен мъж  на 71 г. от с.Рани лист е деветият регистриран..Не е пътувал в чужбина. Няма членове на семейството му, които да са се върнали от странство. От РЗИ издирват хората с които той е имал контакти.Това посочи началникът на инфекциозното отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"  д-р Магдалена Маринова.Тя определи състоянието на пациента като средно тежко. Той е с пневмония. За сега не се налага прилагането на дихателна реанимация. Няма опасност за живота на мъжа, категорична е д-р Маринова.Тя подчерта,че място за паника няма. Мерките които се вземат в страната, областта и общината са за да не се допусне епидемия и на този етап те са успешни, каза още д-р Маринова.

По информация на Кърджали бг вести десетият регистриран пациент с коронавирус е жена на 69 г., която е имала контакт с деветият обявен случай за областта. Като контактна й е направен тест, който се оказал положителен. Пациентката се лекува у дома си. 

Всички пациенти, диагностицирани с коронавирус до момента в Кърджали и областта , са в добро състояние. Нито един от хоспитализираните не е в интензивен сектор. Подобрило се е състоянието и на тези в Ардино и не им се налага по-специфично лечение, отбеляза за медиите директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев.

В област Кърджали е създадена добра организация за превантивна дейност и реакция срещу разпространението на коронавируса. Освен Областен кризисен щаб, чийто председател е областния управител, действат Общински кризисни щабове в седемте общини на областта. В тях са представени експерти и представители на институции. Те съблюдават строго заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и препоръките на Националния оперативен щаб.

Сериозният проблем, пред който са изправени здравните власти в областта е големият  приток на завръщащите се от гурбет жители на населените места. Според закона за Извънредното положение те се подлагат на задължителна домашна карантина от 14 дни. В момента броят на поставените под карантина в областта надхвърля 500.Той значително спадна през последните дни. За съжаление мнозина не спазват указанията да спазват карантината и да не излизат и контактуват с близки и познати. Това наложи нарушителите да бъдат глобявани. Размерът на санкцията е 5000 лв.

 В момента улиците на Кърджали и общинските центрове са пусти.Не работят училища,културни институти,ресторанти и кафенета.Забранен е достъпът до паркове и градини.Изисква се социална дистанция.Непрекъснато се мият и дезинфекцират улиците.

 В момента в Кърджали и областта се разгръща мащабна дарителска кампания,като средствата се насочват за купуване на консумативи,техника и лични предпазни средства..За помощ призоваха както здравните заведения,така и работодателските организации и районното мюфтийство.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини