Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на фирма с 2000 лв. приходи

Огромният кредит е подписан в разгара на извънредното положение

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен кредит на никому неизвестна фирма с минимални активи, съобщи в. "Капитал".

В разгара на извънредното положение, на 26 март, банката, ръководена от Стоян Мавродиев, е отпуснала единичен заем в размер на 75 млн. лв.

Кредитополучател е "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". "Последната вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка", отбелязва "Капитал".

Според последния годишен финансов отчет на фирмата "Свети Георги груп", който е за 2018 г., тя почти няма дейност - има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба.

На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.

Сегашният заем е поредната спорна финансова операция на държавната ББР. Според стратегията си тя би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес, но през последните години стана известна с огромните заеми, раздадени на политици и бизнесмени като Георги Гергов, Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, като последните двама получиха финансиране от по около 150 млн. лв.

В понеделник управляващите гласуваха доверие на ББР да подпомага малкия и средния бизнес, пострадал от извънредното положение, с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система при нужда.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Са
    САМО КРУМОВИ ЗАКОНИ
    1 -1
    11:45, 8 апр 2020
    Отрежи му двете ръце и го пнусни сред хората . Само крумови закони. Другото е ала бала
  • 2
    Яв
    Явор
    1 0
    15:34, 8 апр 2020
    И какво се оказа сега, че този кредит от 75 000 000 лева бил даден на Пощенска банка и на Общинска банка, за да си оправят част от техните лоши кредити?!? И защо точно на тези 2 банки, а не на останалите банки?

Случаен виц

Последни новини