Клошари скитат из Кърджали, ровят в контейнерите за смет и разнасят зарази

Клошари скитат из Кърджали, ровят в контейнерите за смет и разнасят зарази. Абсурдно е но е факт: някои от тях слагат намерени и употребявани маски и ръкавици в усилията си да се предпазят от коронавируса. Това превръща проблема от социален в медицински. Защото вероятността да попаднат на заразени медицински консумативи и да разнесат вируса е голяма.

 В последните месеци броят на хората, ровещи се в контейнерите за смет в Кърджали значително намаля. По принцип проверки се извършват от Общинска контрола. Ще поставя проблемът пред Общинският кризисен щаб. Това заяви за Кърджали бг вести шефът на екологичния отдел в Общинска администрация Веселина Танчева.

 Проблемът бе анонсиран на национално ниво от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя се обяви за оказване на помощ на бездомниците. Призова кризисните щабове да ги идентифицират. Съвместно с Червения кръст да им се дарят дрехи, обувки и хранителни продукти.

  Въпреки това остава открит въпроса за съхраняването и унищожаването на лични предпазни средства на гражданите, които се изхвърлят в контейнерите за смет.

За да не се рови в тях в Бургас наложиха глоби, но те не оказват възпиращ ефект на хора, които нямат и лев в джобовете си.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини