Пенсиите ще се вдигнат от първи юли, въпреки кризата, увери финансовият министър

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 процента, реши през декември парламентът.
Към момента не се предвижда и намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет, каза Горанов. Има служители на държавна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на възнаграждения, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля, каза министърът.

Никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като "60/40", каза още Горанов. Тя ще се използва само от компании, които държат на служителите си и вместо да ги съкращават, ще запазят заетост, посочи той. До преди месец се обсъждаше, откъде да внесем работна сила. Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа. Мярката не може да е пълноценна за фирмите, които не виждат перспектива и са били на ръба на оцеляването и преди кризата, посочи финансовият министър.

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг, каза Горанов без да дава повече информация по темата.

Централната банка и търговските банки разработват единен механизъм за отсрочване на кредити. Темата е технологична и когато решението се качи на страницата на БНБ, ще се наложи да има допълнително разяснение от страна на БНБ и на банките, посочи Горанов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини