20 °C

Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена до юли

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на bTV.

"Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец", съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев. Ще отпаднат ли матурите и изпитите? „Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлай, защото учениците няма да са в равнопоставена среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриетнските балове вероятно ще са през юли. Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано. „Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити. „Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев. Според него в момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки. Какъв материал ще бъде включен в изпитите? В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът. По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа. По думите на министъра наобразованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища. В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

„Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.  

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  3,
  3,14
  5 0
  13:03, 28 мар 2020
  Вълчев,едно време през социализма,хората не бяха "КУКОВЦИ" като сега.Взимаха мъдри решения за образованието години напред!Сега така замотахте цялата образователна система,че самите вие не може да се размотаете!А то всичко е много просто:от 1 до 4 кл.-начално;от 5 до 8кл.-основно;9,10 и 11 клас-средно гимназиално;от първи до четвирти курс-средно специално!Преминаването в различните степени да става на база оценки в дипломата-без матури.Такива само в 11 клас и 4ти курс.
 • 2
  Ан
  антимишок
  2 0
  20:03, 28 мар 2020
  Няма проблем,и за морето ще успеем,нали онзи ден министър Ангелакова заяви по БТВ че тази година летния сезон ще бъде отложен със 6(шест) месеца......
 • 3
  Ра
  Разбойко
  5 0
  12:20, 29 мар 2020
  Нищо не идва даром Приятелю. Свободата иска яко дупе. Ето аз не се подчинявам на системата защото за мен тя е незаконна и престъпна.Да те питам ти какво правиш? Стоиш ли си в къщи и чакаш ли нещо добро да се случи? Това което ще се случи е че утре ще ти отнемат и малкото свобода която днес си имал.
Последни новини