Д-р Елена Иванова: повече от седмица се бави информацията, кой трябва да е под карантина, нямаме лични предпазни средства

Общинският съветник д-р Елена Иванова Тодорова информира по време на провелото се днес, 26 март заседание на ОбС - Димитровград, кмета и общинските съветници, че има голямо забавяне на информацията от страна на РЗИ - Хасково за лицата, които трябва да бъдат под карантина в общината.

Д-р Иванова, която е личен лекар сподели, че тя има случаи на лица, влезли в страната на 4 март, които пребивават на територията на Димитровград, a тя получава информация за тях, че трябва да бъдат поставени под карантина, на 12 март. Личните лекари получават списък с лицата за карантина от РЗИ, като списък с ЕГН-та, които трябва да установят, но той явно не е актуален и информацията се бави много. Д-р Иванова сподели, че нейни пациенти се прибират от чужбина и се обаждат, че са под карантина, но те не присъстват в списъците, разпратени от РЗИ. Някъде се къса нишката, заяви докторът.

Вчера тя е разговаряла с РЗИ и от там са я иформирали, че на влизащите в страната вече се дава нов вид декларация, с която гражданинът, влизащ в страната, се задължавал сам да се обади на личния си лекар и да го информира, че е под карантира. Това задължение, което декларира влизащият в страната, прехвърля отговорността да информира медиците сам, но дали това ще се спазва, зависи от самосъзнанието и гражданската отговорност на всеки, завръщащ се гражданин на територията на страната.

По нареждане на националния щаб, всички лица, влизащи в страната, вече трябва да бъдат поставяни под карантина, без значение от коя държава пристигат.

Докторът изрази и друга позиция от нейно и от името на други свои колеги: "Както знаете, ние сме на първата линия на болестта, на втора линия са колегите от спешна помощ и след това са лекарите и персоналът на болниците. Пациентът, за да попадне в болница, се обръща първо към нас, личните лекари, а ние не сме получили никакви лични предпазни средства, всеки се спасява единично, чрез връзки, да се сдобие с минимални количества само маски." Въпросът, който повдигна тя, бе към кризистния щаб в общината, дали ще окаже съдействие, дори и възмезно да се сдобият с маски, защитни очила и защитно облекло и възможност за закупуване на дезинфектанти.

Кметът Иво Димов отговори, че Общината не разполага със сертифицирани предпазни средства - маските, които получават и чрез дарения не са такива, и все още не можело да се намерят такива. Кметът зави, че проблем с дезинфектантите няма - има достатъчно фирми, които разполагат с дезинфектиращи разтвори и всеки може да се снабди с тях, това не е проблем.

Стефан Димитров реагира остро на думите на кмета Иво Димов и заяви, че трябва да се направи организация от страна на Общината да се предоставят предпазни средства и дезинфектанти за сметка на общината. "От това зависи животът на хората, Общината може да се бръкне за 50 - 100 хиляди лева и да се погрижи за тези хора, които се грижат за нас. Вие ми обяснявате, че те трябва да се бръкнат от личния си джоб, това е безотговорно поведение" заяви Димитров.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дд
  ДД
  1 0
  11:44, 27 мар 2020
  Абе нали бяхме подготвени!

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020
Последни новини