В Сингапур създадоха експресен тест за коронавирус

Учени в Сингапур създадоха бърз и точен тест за коронавирус, с който резултатът се получава в рамките на пет до 10 минути. Тестът е разработен от  Агенцията за наука, технологии и изследвания, съобщи в сряда The Straits Times.

"Очакваме в рамките на месец да получим лиценз за масово използване на теста Cepat", заяви професор Джаки Ин, ръководител на лабораторията в катедрата. Според нея "клиничните изпитвания в една от държавните болници на страната показаха висока точност".

Тестът търси генетичния материал на вируса в секретите на пациента, събрани с тампон. След това тази проба се поставя в преносимо устройство, което дава резултат за около пет до 10 минути, използвайки изключително бърз метод, който учените са нарекли Cepat.

"След като бъде получено разрешение за използването им, тестовете ще се използват не само в обикновените болници, но и в почти всички клиники", каза тя.

Професорът пояснява, че "сега в повечето случаи се използва методът PCR (верижна реакция на полимераза) с обратна транскрипция за откриване на вируса в биологичен материал от човека".  По думите ѝ "отнема около три часа да се направят анализите". 

По данни на Министерството на здравеопазването на Сингапур, от края на януари до 20 март в страната са направени около 38 хиляди теста за коронавирус, изследвани са около 25 хиляди души. Понастоящем местните лаборатории могат да обработват до две хиляди такива тестове на ден. 

Сингапур е сочен за успешен пример в ограничаването на Covid-19. Броят на заразените с коронавирус в Сингапур от началото на епидемията е 558, над 150 пациенти са оздравели, двама са починали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини