Дългосрочни ваучери може да заменят връщането на пари за провалени почивки

Ваучери за ползване на провалени заради коронавируса почивки с валидност две години вместо възстановяване на платените суми предлагат Министерство на туризма и Комисията за защита на потребителите. Това съобщи днес по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Предложението идва броени дни, след като туроператори поискаха от министерството да обясни на хората, че не е възможно веднага да си получат парите за бъдещи почивки, тъй като и без това бизнесът е пред колапс.

Министърът посочи, че се изчистват последните детайли, но идеята е да се ползват същите условия като вече предплатените. Според Ангелкова това е единственият вариант да се спасят от фалит туристическите компании и хотелите, които и в момента са на ръба на оцеляването.

Министърът посочи, че с приемането на закона за извънредното положение спират да текат сроковете по закона за туризма за възстановяване на средства за провалени почивки.

Ангелкова коментира, че вече са разработваме кризисна рекламна стратегия за възстановяване на туризма. За момента се разчита на това, че летният сезон може да започне, макар и по-късно - в края на юни, началото на юли.

За момента министерството водело преговори с туроператорите от чужбина да не отлагат още тези почивки. Друг акцент в антикризната мярка е свързан с вътрешния туризъм, като се водят и разговори с работодателите да предложат ваучери за почивка в страната на служителите си. Министърът не изключи да има и държавна помощ за сектора.

В отговор на въпрос Ангелкова каза, че се обмисля вариант част от хотели да се превърнат в места за изтърпяване на карантина на хора, за които има риск да са носителите на коронавируса.

В момента са останали малко български туристи, които не могат да се приберат в страната, заради спрените транспортни връзки между държавите. Те са на места като Куба, Доминикана, Занзибар и Великденски острови.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини