Италианци отпечатали на 3D принтер медицински клапани срещу коронавируса - производителите ги заплашили със съд

Особен казус се случи в Италия. Специални клапани за медицинска апаратура, които са били жизнено необходими в създалата се ситуация с коронавируса, са свършили. А след това и доставчикът е обявил, че няма как да достави резервни.

Доброволци обаче отпечатали на 3D принтер клапани (цената им обикновено е 11 000 долара при производителя), докато репликата струвала около 1 долар.

Клапаните са били използвани при 10 пациента.

„Бяха хора в опасност за живота и ние действахме.“, казва Кристиан Фракаси, извършил репликирането, в публикация във Facebook. Той допълни още, че „нямаме намерение да печелим от тази ситуация, няма да използваме дизайна или продукта извън строгата необходимост от нас". Фракаси казва още, че свещеното право на живот е онова, което е диктувало поведението им и то е по-важно в случая. "Нали знаете онези моменти във филмите, в които някой герой вижда, че друг пада и му хвърля въже. Това е, което направихме", казва още той.

Италианците първоначално помолили компанията за чертежи с размерите на клапаните, но те отказали и ги заплашили със съд. След това доброволците измерили устройствата сами и разпечатали необходимите дихателни клапани, заради което ги грози и опасност от съд заради използването на чужд патент.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    КАПИТАЛИЗЪМ
    0 0
    04:05, 21 мар 2020
    Да го иба. Отива си. Жертви ще вземе. Но си отива
Последни новини