Русия затваря граници, 30 нови случая на коронавирус за ден. Москва строи болница

Изображение 1 от 2

    Броят на заразените с коронавирус в Русия нарастна с 30 за ден и достигна 93. Това обяви в понеделник руският вицепремиер Татяна Голикова на заседание на Координационния съвет при правителството на РФ за противодействие на разпространението на коронавирус.

    "В момента в Руската федерация, като се вземе предвид статистиката от днес, са регистрирани 93 случая, четири от тях са оздравели и са били освободени. 79 души са в болницата, при 57 от тях заболяването протича в лека форма, без никакви симптоми ”, каза тя.

    По думите на Голикова седем пациенти с коронавирус в Русия се заразили при контакт със заразени хора в страната. "От 93 случая 86 са внесени, а седем са контактни", каза тя.

    Около 15 хиляди души са под лекарско наблюдение във връзка със ситуацията с коронавируса, те са абсолютно здрави, допълни Голикова.

    По-рано на 16 март руският премиер Михаил Мишустин заяви, че Москва е решила да затвори границата с Беларус поради разпространението на коронавируса. Подобни мерки вече са предприети по отношение на страните от ЕС, Норвегия, Швейцария, Китай, Южна Корея и Иран. Правителството прекрати влизането на чужденци през границата с Полша, Норвегия и затвори железопътната връзка с Латвия, Молдова, Украйна, Чехия, Франция, Германия, Италия и Монголия.

    Русия ще въведе нови възможности за тестване на коронавирус за хора, които нямат симптоми.

    Междувременно кметът на Москва въведе нови ограничения днес:

     - Забранява се провеждането на всякакви развлекателни дейности с брой участници повече от 50 души наведнъж;
    от 21 март до 12 април (включително) са закрити държавни общообразователни училища, спортни училища и институции за допълнително образование;
     - възрастните хора да ограничат контакта с външния свят колкото е възможно повече и да не напускат жилището си без нужда;
     - Режимът на самоизолация у дома за 14 дни се прилага за граждани, пристигащи от САЩ, Великобритания, страни от Европейския съюз, Украйна, Беларус и всички европейски страни, които не са членки на ЕС;

     - в транспорта шофьорите ще спрат да продават билети;
     - ще бъдат подготвени предложения за допълнителни мерки за целенасочена социална подкрепа на гражданите, както и предприятия и организации, чиято дейност е ограничена във връзка с въвеждането на мерките.

    Москва започна да строи болница за пациенти с коронавирус, днес се появиха първи снимки.

    Днес здравните власти съобщиха къде са регистрирани случите на коронавирус: 20 случая в Москва, три случая в Санкт Петербург, един случай в Московска област, три в Самарска област, един в района на Киров, един в Пермска област, един в Република Коми", се казва в съобщението. Всички заразени наскоро посетили страни, където са регистрирани коронавирусните огнища: Италия, Франция, Испания, Швейцария. Хоспитализирани са в инфекциозни изолатори.

    Русия първа затвори границите си с Китай още с избухването на епидемията в Ухан, и после в Южна Корея, като остави само полети до столиците и само на Аерофлот. Бяха определени места за карантинни лагери, където останаха репатрираните руски граждани от огнищата на заразата. До момента в РФ нямаше случаи на Covid-19, освен първоначалните няколко, пристигнали от Китай. Това обаче се промени, след като заразен московчанин се прибра от Италия в края на февруари.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Мя
      мяууу
      0 0
      05:38, 17 мар 2020
      Еврогеювете май се сетиха че голям хой ги чака. Стоплиха като ги заболя гъза. Ама при пе- далите е така
    Последни новини