Паниката от коронавируса изстреля търсенето на руски частни бункери

Уплахът от разпространението на епидемията от коронавирус е предизвикал изненадващ интерес в развитите икономики - към закупуване на произведени в Русия частни бункери, предаде Zero Hedge. Според компанията производител Modern Hous, поръчките им са нараснали с шест пъти.

До края на миналата година техните поръчки са били само от САЩ и Испания, а само през януари са отчетени такива дори и от Италия. Страната беше сред първите засегнати от болестта, особено в северната си част, където се намират водещите индустриални предприятия.

"Заради голямото търсене по света, бункерите се превърнаха от еднократен експеримент в цял архитектурен стил", каза главният архитект на Modern House Алекс Вижевски. Цената на подобна крепост обаче не е особено ниска - те започват от 56 млн. рубли или почти 850 хил. долара.

Бункерите, кръстени Cyberhouse, са брандирани като издържащи на "зомби апокалипсис" и като предпазващи от радиационна заплаха. Те представляват "силоз" на няколко етажа и имат капацитет от шест-седем обитатели. "Основната им характеристика е желанието на собствениците им да бъдат предпазени от всякакви външни влияния", казва Вижевски.

Cyberhouse неслучайно напомня името на електрическия пикап Cybertruck, представен от Tesla. Самият дизайн на бункерите е вдъхновен от возилото, а архитектурното съоръжение е напълно съвместимо с него - дори има асансьор, с който превозното средство може да се свали от средата на атриума до подземния гараж.

Бункерът не е вдъхновен само от пикапа на Tesla. Концепцията е основана и на принципа на защита на няколко нива, използвана при производстовто на атомни подводници, като вътрешната зона е с най-високото четвърто равнище на защита.

Освен обитаемото пространство, Cyberhouse разполага с тераса, която може да се капсулира в случай на нужда. Тя има второ ниво на защита.

От архитектурната компания посочват, че външните стени са от монолитен блок укрепен бетон, облицован със стомана, която спира "всички външни влияния - механични или електромагнетични", а целият бункер е автономен и няма нужда от външни източници на електричество. Жилищната част се простира на 215 кв.м., но засега интериорът не е представен.

Сигурността срещу външни лица (или, очевидно, зомбита) се постига чрез железни капаци, блокиращи достъпа до вратите и прозорците. Вторите са допълнително подсилени и чрез железни щори, които изпълняват и отбранителна функция, а при затваряне на всички врати и прозорци се блокира притока на целия нефилтриран въздух от заобикалящата среда.

Автономността на Cyberhouse се осигурява чрез слънчеви панели и вятърни турбини, система за пречистване на водата и въздуха, самостоятелна система за пречистване на отпадните води и топлинна помпа. Последното звучи полезно в условията на ядрена зима, което, естествено, се очаква в случай на атомен конфликт.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини