"Вълнуваща" нова частица разплита мистерията на тъмната материя

Смята се, че мистериозната и невидима тъмна материя е навсякъде около нас и съставлява до 85% от материята във вселената. Но защо не можем да я открием?

Учените са сигурни, че съществува, защото без допълнителна материя, движенията и гравитационните взаимодействия между галактиките и звездите не биха имали смисъл.

И въпреки десетилетните изследвания и серията различни теории и тестове с цел откриване на произхода и, тъмната материя си остава енигма.

Сега, ядрени физици от Университета в Йорк идентифицирали вълнуваща нова частица, която според тях би могла да обясни образуването на тъмната материя.

Нарекли я д-стар хексакварк.

Частицата е съставена от 6 кварка – фундаментални частици, които обикновено се комбинират по три и съставляват протоните и неутроните – основата на атомите и материята, такива каквито ги познаваме.

Екипът открил, че 6-те кварка в д-стар водят до образуването на частица бозон, което означава, че при наличието на множество д-стар, те могат да се обединят по различни начини от обикновените протони и неутрони.

Бозоните са частици, подчиняващи се на статистиката Бозе-Айнщайн – теория, описваща вазимодействията между частиците и способността им да образуват 5-то състояние на материята, известно като кондензат на Бозе-Айнщайн.

Изследователската група от Йорк твърди, че в условията малко след Големия Взрив, множество д-стар хексакварки се обединили с охлаждането и разширяването на вселената и образували кондензат.

Според учените кондензатите на д-стар кварките са подходящ кандидат за образуването на тъмна материя. Този резултат е особено вълнуващ, защото не налага разработването на нови физични концепции.

Следващата задача на изследователите ще е да научат повече за взаимодействията между д-стар хексакварките – кога се привличат и отблъскват.

Учените ще се опитат да създадат д-стар кварки във вътрешността на атомни ядра, за да разберат дали свойствата им ще са по-различни от тези в космоса.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини