Капан за висш чиновник отключи оставка на МВР шеф

Скандалът с отказания подкуп от 100 хил. лв., предложен миналата седмица на изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров от шефа на компанията "Авто инженеринг" Росен Маринов, неочаквано завърши в събота с оставката на зам.-министъра на вътрешните работи Раиф Мустафа.

Бизнесменът Маринов беше арестуван миналия четвъртък, минути след като се опитал да предложи подкуп на шефа на агенцията. Поводът е обществената поръчка за доставка на два катера за 2.5 млн. лв., които "Авто инженеринг" е спечелила през декември 2008 г., но новият шеф на агенцията е отменил поради липса на финансиране. Бизнесменът е обжалвал решението в Комисията за защита на конкуренцията и тя се е произнесла в негова полза, но шефът на агенцията е пренесъл спора във Върховния административен съд. Според информации в медиите подкупът е бил опит на бизнесмена да злепостави шефа на държавната агенция.

Името на зам.-министъра на вътрешните работи беше намесено в скандала след информацията, че в предлагането на подкупа бил намесен друг висш държавен служител. Въпреки че Марин Димитров не призна за натиск от трети човек, а пред медиите отрече да е информирал прокуратурата, прокурорът на София Николай Кокинов съобщи за наличие на посредник. Според източници на Би Ти Ви става въпрос за Раиф Мустафа.

В изявление, разпространено от пресцентъра на МВР, зам.-министърът съобщи, че "по повод появилите се в публичното пространство публикации, в които името ми е намесено в корупционен скандал, независимо от дълбокото убеждение в невинността и правотата си, подавам оставка като заместник-министър на МВР и отправям молба към Централното ръководство на ДПС да не бъда включен в кандидатдепутатската листа".
Етикети МВР ИАРА подкуп Търсене
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини